Wat heb je nodig als skileraar? Dit wil je niet vergeten

skileraar wat heb je nodig

Zoals bij iedere baan, heb je bij het geven van skiles ook een paar dingen ‘nodig’. Al is dat in dit geval gelukkig geen laptop of bureau. In deze blog vertel ik je welke dingen voor mij onmisbaar waren als skileraar. Zo ben je goed voorbereid op je eerste seizoen in de sneeuw!

Skileraar: wat heb je nodig?

Laten we beginnen met de echte skileraar-benodigheden. Alles waar je zakken mee gevuld zijn. Ten eerste: neem altijd snoepjes mee. Vaak kun je deze via de skischool krijgen. Kinderen kijken altijd uit naar hun snoepje in de pauze en je kunt er sneeuwstormen een stuk mee verzachten. Daarnaast: lippenbalsem en zonnebrand. Ga nóóit zonder de deur uit. Ook een lifesaver voor een niet-ingesmeerd kind. Neem verder een pen of stift mee. Je moet namelijk de namen van kinderen op hun buttons kunnen schrijven of de bijzonderheden (denk aan allergieën, of telefoonnummers) op hun kaartjes.

Dan zijn we er nog niet. Neem iets mee waar je makkelijk de tijd op kunt checken: horloges, fitbits of een telefoon. Verder kun je maar beter zakdoekjes meenemen, want die komen altijd van pas bij betraande gezichtjes of snotneuzen. De EHBO-kit moet je als skileraar verplicht bij je hebben. Ik had zelf ook een flesje water in mijn zak (ja dit past, maar liever koop je een speciaal flesje wat ‘indeukbaar’ is) en een mueslireep, voor noodgevallen of wanneer het te druk was voor een pauze. Die heb ik echt vaak nodig gehad als skileraar.

Goede outfit

Verder is voor een skileraar je outfit heel belangrijk. Als het goed is, krijg je een skipak van de skischool waar je voor gaat werken. Dat is dus al een zorg minder. Als je in je vrije tijd gaat skiën hebt je natuurlijk nog wél je eigen skipak nodig, dus zorg dat je een goed zittend pak meeneemt. Maar met alleen de buitenlaag ben je er nog niet. 

Skiles geven kan grillig zijn wat betreft het weer. De ene dag sta je enorm te zweten en de volgende dag wil je het liefst alleen maar op en neer springen van de kou. Zelfs op één dag kan dit al enorm verschillen. Soms was het ijskoud qua temperatuur, maar had ik het zo druk met kinderen in de lift zetten dat ik me nog kapot zweette. Daarom de ultieme tip: zorg voor laagjes. En dan bedoel ik écht goede laagjes. Het loont om te investeren in goede skikleding, omdat je die als skileraar dus echt iedere dag draagt. Een goede outfit is een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt als skileraar.

Lees ook
Money talk: dit verdien je als skileraar en dit geef je uit

Laagjes, laagjes en meer laagjes

Begin altijd met een goede baselayer. Ik raad een thermobroek en shirt aan die goed zweet kunnen afvoeren. Kijk zelf welke materialen en merken je fijn vind zitten. Ik ben persoonlijk fan van Craft. Daarna heb je een tussenlaagje nodig. Denk aan goede skipully, maar dat kan ook een onderjasje zijn. Ik heb zelf een jasje van Peak Performance wat goed isoleert op koude dagen, maar wat je ook zo uittrekt of losjes aandoet op warme dagen. Je kunt denken aan een onderjasje met dons voor de ijskoude dagen, omdat dit goed isoleert en je warm houd.

Ook goede sokken zijn echt een must. Klinkt supersaai, maar je zult me dankbaar zijn. Bespaar hier niet op (al vind ik zelf de sokken van de Decathlon geweldig dus het hoeft niet duur te zijn, ook die van Salomon zijn aanraders) en zorg dat ze goed zitten. Het laatste wat je wil, is blaren. Investeer daarnaast in een goed paar handschoenen en onderhandschoenen. Handschoenen met leer houden je handen het beste warm. Dat gezegd hebbende: koop ook een super goedkoop paar handschoenen dat stuk mag gaan. 

Lees ook
Tien tips voor het geven van skiles aan kinderen

Handschoenen

Waarom? Mijn handschoenen waren binnen een week kapot toen ik de kleine kinderen lesgaf. Zij kunnen niet zelf hun ski’s aandoen, dus daar moet je bij helpen. Ook skiën veel kleintjes met een touwtje tussen hun ski’s om de pizzapunt te houden, die je steeds los en vast moet draaien als ze in een lift moeten. Ook kinderen in een pannenkoek of touw-lift helpen is funest voor je handschoenen. Om je een indruk te geven: Ik heb drie paar versleten in een seizoen, waarvan de laatste alleen bij elkaar gehouden werden door een enorme hoeveelheid duct-tape. 

skileraar wat heb je nodig
Zo zagen mijn handschoenen eruit tijdens mijn seizoen skiles geven

Neem verder een buff-sjaaltje mee. Deze kan je beschermen tegen de kou en zo is je nek lekker warm als je je jas open moet doen (dat gebeurt vaker dan je denkt). Vergeet geen muts of haarband te kopen die goed in de zak van een jas past. Deze kun je opdoen als je helm af kan (bijvoorbeeld bij het op of afbouwen) en houdt je hoofd toch lekker warm. 

Investeer in goede schoenen

Wat heb je nog meer nodig als skileraar? Ski’s, schoenen, stistokken, een helm en een goede zonnebril! Misschien ten overvloede: skischoenen zijn het allerbelangrijkste. Je hebt ze in alle soorten en maten, maar laat je goed adviseren en koop schoenen die lekker zitten. Je voeten zullen je dankbaar zijn. Dan de ski’s: veel skileraren hebben minimaal twee paar. Eentje om zelf op te skiën en om te gebruiken bij lesgeven aan goede klasjes en paar oude ski’s. Als je kinderen les moet geven die minder goed zijn, is een paar wat oudere ski’s een must. Dan is het tenminste niet erg als er een keer iemand overheen skiet. Pro tip: vaak kan je via de skischool met korting ski’s en schoenen krijgen. 

Een helm is natuurlijk ontzettend belangrijk, net als een goede sneeuwbril. Bespaar ook hier niet op: want je moet de hele dag door deze glazen heen kijken. Zorg dat hij niet snel beslaat en krasbestendig is. Ik heb zelf ook een normale zonnebril in mijn zak zitten, zodat ik die op kan doen als de zon lekker schijnt of in de pauzes.

Wat was voor jou onmisbaar als skileraar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.