Ben jij geschikt om skileraar te worden? Check het hier

skileraar worden geschikt

Lijkt het je wel wat om een heel seizoen in de sneeuw te werken, maar twijfel je of je geschikt bent om skileraar te worden? In deze blog deel ik kwaliteiten die een skileraar eigenlijk zou moeten hebben. Aan de hand daarvan kun jij bepalen of dit beroep bij jou past.

1. Flinke portie geduld 

Als skileraar moet je wachten. Op je klasje, op de lift of tot een kind eindelijk is opgestaan op de piste en naar beneden komt skiën. Je wilt dus niet na één minuut je geduld verliezen als het niet zo gaat als jij wilt. Sommige dingen zul je wel tien keer moeten uitleggen (op verschillende manieren) en sommige oefeningen moet je heel vaak voordoen en herhalen totdat je leerlingen ze goed kunnen. Met skiles geven aan kleine kinderen is geduld helemaal je belangrijkste eigenschap. Het is allemaal nieuw voor ze en sommige kinderen zijn niet meteen heel enthousiast over de skiles. Dus je moet tegen een beetje gejengel, gezeur en ‘hoe lang nog?’ kunnen. 

2. Creatief zijn

Als skileraar moet je niet voor één gat te vangen zijn. Staat er een kilometerslange rij bij de lift die jij wilde pakken? Ski door en bedenk een nieuw plan. Werkt een bepaalde oefening niet voor iemand? Verzin een andere waarmee je toch hetzelfde bereikt. En beland je met je klasje in een ijskoude sneeuwstorm? Ook dan is het aan jou om er tóch een leuke skiles van te maken. Skiles geven vraagt best veel van je creativiteit. Je moet een leuke skiles kunnen bedenken én snel problemen kunnen oplossen.

Lees ook
8 x oefeningen bij skiles voor kinderen zonder stokken

3. Dol zijn op sneeuw (en een beetje tegen kou kunnen)

Het is misschien een enorme open deur (die zijn er om in te trappen) maar je moet echt dol zijn op sneeuw en de bergen. En dan niet alleen op de dagen met strakblauwe lucht, zon én sneeuw, maar ook op de dagen dat het ijskoud is, het de hele dag sneeuwt of nog erger: regent. Als jij normaal gesproken op de wintersport liever een dagje in het hotel blijft als het slecht weer is, kun je je afvragen of skileraar zijn iets voor jou is. Want als skileraar moet je er iedere dag zijn. Ook op de dagen dat je liever binnen blijft. Er is wel goed nieuws. Want er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding. Voor mij geldt dat ook, want ik ben een enorme koukleum en ik moet me echt op slecht weer kleden. Maar dat wérkt wel goed tegen de kou.

4. Dosis sociale skills

Skileraar zijn is een heel sociaal beroep. Je bent de hele dag aan het kletsen met je leerlingen. Of dat nou volwassenen of kinderen zijn. Op de piste is het natuurlijk vooral uitleggen en skiën, maar zeker in de liften en in de pauzes is het voor jouw klasje leuk als jij lekker met ze praat. En als je kinderen lesgeeft, is het handig als je voor of na de les even met de ouders praat. Veel ouders willen namelijk graag weten of hun kind een leuke dag heeft gehad (en vorderingen maakt met skiën). Je zult merken dat je als skileraar een heleboel aan het praten bent, waarvan een groot deel small-talk is. Zeker als je privéles geeft, is het belangrijk dat je met je gasten in gesprek gaat. Want zeg nou zelf: jij zou het toch ook niet leuk vinden als de skileraar alleen het hoognodige vertelt en verder stil is?

5. Samenwerken

Het klinkt misschien niet als een beroep waarbij je veel moet samenwerken (je bent immers alleen met je klasje op de piste) maar dat is het zéker wel. Als skileraar moet je constant afstemmen met je collega’s, zeker in de drukke periodes. Als bepaalde kinderen bijvoorbeeld niet meer in jouw groepje passen, moet je die kunnen overdragen aan een andere leraar. Ook is het niet de bedoeling dat iedereen tegelijk op hetzelfde stukje piste les staat te geven. Geloof het of niet, daar zit soms een hele organisatie achter. Als je liever helemaal alleen werkt en communicatie niet je sterkste punt is, kun je je afvragen of je geschikt bent om skileraar te worden.

Lees ook
5 redenen om skileraar te worden in je tussenjaar

6. Organisatie-skills

De belangrijkste les die ik zelf geleerd heb bij het skiles geven: organisatie is key. Als jij een warhoofd bent, is dat niet heel handig tijdens het skiles geven. Een tipje van de sluier qua organisatie? Ten eerste moet je alle namen weten, en van ieder kind precies weten wanneer hij of zij naar de skiles komt. Daarnaast moeten op alle kaartjes de juiste contactgegevens van de ouders staan én je moet bijvoorbeeld onthouden of een kind wel of niet ergens allergisch voor is. Daarbij moet je georganiseerd zijn tijdens de skiles, zodat je kinderen niet allemaal op een kluitje bij de lift wachten, maar netjes in een rij. Je moet ze ook niet kwijtraken bij de lift of ergens op de piste. Oftewel: een beetje organisatie-, regel- en planningstalent is voor een skileraar geen overbodige luxe.

Geschikt om skileraar te worden?

Dit waren ze! Nog een kleine disclaimer als je nu denkt: deze eigenschappen en kwaliteiten heb ik helemaal niet. Je hoeft niet overal een perfecte tien op te scoren (doet niemand) én sommige dingen kun je ook echt leren. Ik heb bijvoorbeeld met skiles geven engelengeduld, maar op andere vlakken is dat minder. Maar als je deze dingen leest en denkt: hier heb ik geen zin in, dan moet je jezelf wel even achter je oren krabben of jij geschikt bent om skileraar te worden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.