Zo maak je de skiles leuk voor kinderen als het ijskoud rotweer is

skiles slecht weer

Als je geluk hebt, is het heerlijk weer en schijnt de zon de hele dag. Als je pech hebt, sta je in een sneeuwstorm, keiharde regenbui of met –15 in de vrieskou les te geven. Voor jou is dat nog niet zo heel erg. Je kunt je erop kleden, gelukkig bestaan er regenponcho’s en je weet dat het na een paar uur weer voorbij is. Maar probeer dat maar eens aan een vijfjarige uit te leggen. Best lastig! Zo maak je de skiles toch leuk als het slecht weer is. 

Slecht weer

Zorg voordat je weggaat van de verzamelplaats sowieso dat al je kinderen goed warm aangekleed zijn. Als je geluk hebt – en de ouders hebben het weerbericht gecheckt – dan zit er wel een extra sjaaltje in hun jaszak. Doe die vast om en zorg dat alle jassen, handschoenen en brillen goed zitten. Pak de kinderen zo dik mogelijk in.

Begin daarna met een opwarmspelletje. Laat ze springen, rennen en dansen totdat ze echt lekker warm zijn. Koud aan de skiles beginnen is namelijk niet echt een pretje. Kies daarna zorgvuldig welke pistes je gaat skiën. Als het sneeuwt of regent is het sowieso aan te raden om naar liften te gaan die dicht kunnen. Gondels of stoeltjesliften met overkapping zijn je beste vriend. Als het keihard waait is het handig om een piste te skiën die relatief beschut tussen de bomen ligt.  

Lees ook
Krijg je het nou wel of niet? Zo zit het met de fooi als skileraar

Sneeuwstorm

Probeer verder zo weinig mogelijk stil te staan, want daar krijgt je klasje het vooral heel koud van. Op zo’n dag kun je meestal de lange uitleg maar even laten voor wat het is en zoveel mogelijk doorskiën. Skiles geven met slecht weer is vooral skiën en wat minder oefeningen en uitleg.

Als het toch écht te koud is of je bent in een enorme sneeuwstorm terechtgekomen: neem vooral pauze. Veel skischolen hebben plekken om pauze te houden, maar desnoods ga je met je klasje in een restaurant schuilen. In een normale skiles heb je vaak al een keer pauze per dagdeel, maar bij slecht weer is het zeker een idee om dat twee of zelfs drie keer te doen. 

Lees ook
8 x oefeningen voor skiles bij kinderen zonder stokken

Ervaring

En heel eerlijk gezegd: verder is er weinig aan te doen. Als het slecht weer is, dan is het slecht weer. Het enige wat je als skileraar wél kan doen is het goede voorbeeld geven. Wees vrolijk, ski lekker door en maak er een extra feestje van.

Trakteer nog wat vaker op een snoepje en houd wat langer pauze en doe een spelletje. En wat ook helpt? Zeggen dat jij het ook koud hebt/het slecht weer vindt/graag naar binnen wil. Mijn ervaring leert dat dát nog het beste helpt. Want als de skileraar het vindt en tóch doorgaat, kunnen de kinderen in je klasje het ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.