Hoeveel vrije tijd heb je als skileraar? (en wat doe je ermee)

skileraar vrije tijd

Werken als skileraar is natuurlijk vooral heel veel skiën en skiles geven, maar ook een skileraar heeft wel eens vrije tijd. Benieuwd hoeveel tijd je voor jezelf hebt als je skileraar bent? En wat je dan met die tijd zoal kunt doen? In deze blog leg ik het uit.

Skileraar vrije tijd

Bij de meeste skischolen is de reguliere skiles in de ochtend van ongeveer 10:00 tot 12:00 en in de middag van 14:00 tot 16:00. Als skileraar kun je er dus zeker op rekenen dat je deze uren op de piste staat. Daarnaast moet je al eerder dan 10:00 aanwezig zijn, om alles rond de skischool op te bouwen.

Ik hoor je nu denken: daar zit een mooi gat van twee uur tussen. En inderdaad, je hebt in principe een vrije lange middagpauze. Maar als het een drukke week is – en die zijn er veel in het wintersportseizoen – kan het zomaar zijn dat je tussen de middag ook ingezet wordt. Bijvoorbeeld bij het geven van een privéles. Dan sta je dus zes uur achter elkaar les te geven, zonder een echte pauze. 

Veel werken in de vakanties

In de drukste weken van het jaar – kerstvakantie en voorjaarsvakantie – werden er bij mijn skischool tussen de middag zelfs ook skiklassen georganiseerd, voor kinderen die maar een halve dag les hadden. Daardoor werkte ik deze weken dus standaard alle uren op een dag.

Lees ook
Money talk: dit verdien je als skileraar (en dit geef je uit)

Hoe zit het dan met vrije dagen? Skiles geven gaat zeven dagen per week door, dus je kunt zeven dagen per week werken. Reken hier in de drukke periodes ook op. Vaak is het op zaterdagen wel rustiger, omdat dit een wisseldag is voor vakantiegangers. Bij sommige skischolen wordt er op zaterdag alleen privéles gegeven, maar als er groepslessen worden aangeboden, zijn deze vaak minder druk. Zaterdag kan dus wel eens je vrij dag zijn als skileraar!

Skiën in je vrije tijd

Kortom: in de drukke vakantieweken heb je weinig vrije tijd. De mensen die een heel seizoen lesgeven worden vaak ingezet in de lunchpauzes en staan er zeven dagen per week. In de rustigere periodes is er meer ruimte, bijvoorbeeld in januari en maart. Dan kun je zo nu en dan om een vrije dag vragen, of als je kinderen aan het einde van de week in de middag niet meer naar de les komen, heb je wel eens een middag vrij. Ook kun je op de rustigere dagen vaak uitgebreid lunchpauze houden.

Lees ook
Zo goed moet je kunnen skiën om skileraar te worden

Dan de tweede vraag: wat doé je eigenlijk met die vrije tijd? Voordat ik ging lesgeven had ik het idyllische idee dat ik vaak zelf zou gaan skiën, maar daar kwam weinig van terecht. Ik deed soms een rondje vroeg in de ochtend als de pistes er nog perfect bij lagen of als het keihard gesneeuwd had, maar zelf skiën in de pauzes deed ik amper. Soms ging ik op mijn vrije dag wel skiën, maar zeker niet de hele dag. Waarom? Ik stond al zoveel op de latten, dat ik mijn spieren graag wat rust gaf.

Après-ski

Wat ik dan wél deed? Vooral de gezelligheid met collega’s opzoeken. Tijdens de lunchpauze lekker van de zon genieten, gezellig koffie drinken en bijpraten. En na de werkdag natuurlijk naar de après-ski, uit eten met collega’s of thuis op de bank ploffen met Netflix.

Hoe je verder je vrije dag kunt besteden? Ik ben bijvoorbeeld een dag naar de World Cup in Garmisch gegaan. Als er een grote wedstrijd bij jouw skigebied in de buurt is, is dat zeker iets om een keer mee te maken. Ook kun je andere skigebieden in de buurt verkennen en je skills uitbreiden! Neem bijvoorbeeld een snowboardlesje als je skileraar bent, of andersom. Ook het verkennen van het skidorp, een lekkere wandeling maken én je huis een beetje op orde houden waren dingen die ik deed op mijn vrije dag.

Lees ook
De complete paklijst voor alle skileraren: zo vergeet je nooit meer wat

Als skileraar werk je relatief veel, maar ik moet zeggen: zo heb ik dat niet ervaren. Skiles geven voelt helemaal niet als werk. Daarbij ben je ook écht klaar met werken als de lesdag voorbij is. Geen mailtjes meer beantwoorden of toch nog even een presentatie voorbereiden. Vrije tijd als skileraar is echt vrije tijd. En waar kan je die nou beter besteden dan in de bergen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.