Zo kun je skiles geven zonder diploma

skiles geven zonder diploma


Skiles geven is de ultieme baan voor de wintersportliefhebber en voor velen dan ook een droom. Maar ik hoor vaker dat mensen twijfels hebben over de Anwärter-opleiding die je daar eigenlijk voor nodig hebt. Het is namelijk een flinke investering van tijd en geld en je hebt geen garantie dat je het haalt. Daarnaast wil je misschien eerst liever een keer proberen óf je het leuk vindt om les te geven, zonder meteen een opleiding te doen. Goed nieuws! Want je kunt ook skiles geven zonder diploma.

Veel skischolen nemen skileraren zonder diploma aan als leraar voor de allerkleinste kinderen. Kinderen komen soms al vanaf twee of drie jaar oud in een skiklasje en met deze kinderen ga je vooral op de oefenweide skiën omdat ze nog zo klein zijn. Om deze jonge kinderen les te geven, is vaak geen opleiding vereist.

Skiles geven zonder diploma

Ook kun je als tweede, extra leraar mee met een groep. Zeker in de drukke vakanties staan skischolen te springen om extra personeel. Beeld je maar eens in: als er een sliert van twaalf kleine kinderen achter je aan skiet en de laatste valt, moet je wel een heel eind omhoog lopen om die weer overeind te helpen. De tweede leraar kan een oogje in het zeil houden en bijvoorbeeld samen skiën met een kind dat extra aandacht nodig heeft. Daarnaast is het ideaal in de liften en tijdens de pauzes om er een tweede paar ogen en handen bij te hebben.

Lees ook
Zin in een seizoen in de sneeuw? Zo word je skileraar

Je kunt bij veel skischolen dus ook zonder Anwärter aan de slag met de kleinste kinderen op de oefenweide of als tweede leraar bij een klasje op de piste. Dit is de ideale manier om alvast kennis te maken met skiles geven en te kijken of het echt wat voor je is. Informeer wel altijd goed bij je skischool wat de mogelijkheden zijn, want dit verschilt per land en skischool.

Geen Anwärter nodig

Realiseer je daarbij wel dat je zonder opleiding geen ‘officiële’ skileraar bent. Je mag geen les geven aan gevorderde klasjes en je bent niet bevoegd om privélessen te draaien. Daarmee is de ervaring als skileraar anders dan wanneer je wel een opleiding hebt. Leraren zonder opleiding worden ook meer gezien als stagiairs. Dit is voornamelijk terug te zien op je salarisstrookje. Ook ben je vaker ondersteundende taken aan het uitvoeren, dan echt zelf aan het lesgeven.

In de skischool waar ik werkte, waren er meerdere skileraren zonder Anwärter die als tweede leraar mee waren met een skiklasje. Dat vond ik zelf alleen maar superfijn, want zeker in de drukke weken is die extra hulp enorm welkom. Veel leraren laten de ‘tweede leraar’ ook voorop skiën en oefeningen voordoen. Zo kunnen ze toch zelf ervaren hoe het is om voor een groep te staan. 

Maak goede afspraken

Als je twijfelt over de Anwärter, de investering nog niet durft te doen of niet zeker weet of skileraar zijn iets voor je is, zou ik zeker aanraden om les te geven zonder diploma. Ook als je twijfelt over je ski-kwaliteiten is dit een goede optie om te proberen. Maak wel altijd goede afspraken met je skischool vooraf over wat je wel en niet mag doen.

Lees ook
Weten wat je te wachten staat? Zo ziet een dag van de Anwärter opleiding eruit

Dat gezegd hebbende: als je zonder Anwärter gaat lesgeven, zou ik aanraden om niet het hele seizoen te komen. Dit is uiteraard een persoonlijke keuze, maar vier maanden op de oefenweide of als tweede leraar is misschien een beetje veel van het goede. Daarnaast is er in de rustigere periodes minder werk voor leraren zonder opleiding. Het kan dan zijn dat je dan een tijdje wat minder te doen hebt. In de drukke vakantieperiodes daarentegen zou ik het zéker aanraden. Dan maak je de gezellige sfeer mee en is er volop werk!

Zou jij het doen, lesgeven zonder opleiding?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.