Dit moet je regelen voordat je een seizoen skiles gaat geven

skileraar regelen

Je hebt een skigebied en skischool gekozen en bent helemaal ready om een seizoen skiles te geven. Yes! Maar er zijn een paar praktische zaken die handig zijn om te regelen als skileraar vóórdat je het land verlaat. In deze blog leg ik uit welke dat zijn, zodat jij op en top voorbereid richting de sneeuw vertrekt.

Huis

Als je nog bij je ouders woont en geen huur betaalt, is het waarschijnlijk geen probleem als je een paar maanden van huis bent. Maar als je een eigen huis/appartement/studentenkamer hebt, is het aan te raden iets te regelen als je werkt als skileraar. Je wilt natuurlijk liever niet met dubbele woonlasten zitten tijdens je seizoen in de sneeuw. Dit zijn je opties:

1. Onderverhuren In sommige gevallen is het mogelijk je huis of kamer voor een bepaalde periode onder te verhuren. Check voordat je dit doet het contract, want dit mag niet altijd. Zorg dat je goede afspraken hebt gemaakt met je onderhuurder, zodat je geen gedoe krijgt terwijl jij in een ander land zit.
2. Opzeggen: Als je niet kunt onderverhuren, is het een optie om je huis op te zeggen en bij thuiskomst iets nieuws te zoeken. Dit is vooral een mogelijkheid voor mensen die niet zo gehecht zijn aan hun woonplek. Let op de opzegtermijn van je huidige huis. Spullen kun je eenvoudig kwijt in een opslag. Vergeet ook niet je huidige gas/water/licht/internet/televisie- abonnementen op te zeggen.
3. Huis houden: Als je je huis niet kwijt wilt én niet kunt onderverhuren, zit je helaas met dubbele woonlasten. Zoek voordat je vertrekt uit of dit financieel mogelijk voor je is of je misschien tijdelijk vrienden of familie erin kunt laten wonen tegen een kleine vergoeding (zonder onderhuur-constructie).

Verzekeringen

Het is belangrijk om voordat je vertrekt verzekeringszaken te regelen als skileraar. Ten eerste: moet je je uitschrijven bij de gemeente? Als je langer dan acht maanden in een jaar niét in Nederland woont, ben je verplicht je uit te schrijven. Stel dat je na het skiles geven nog een ander buitenlandavontuur aangaat, is het verstandig dit vooraf uit te zoeken.

Daarnaast moet je letten op je zorgverzekering. Sommige zorgverzekeringen dekken medische kosten in het buitenland als jij in Nederland ingeschreven staat. Anderen willen je niet meer verzekeren als je inkomen uit het buitenland ontvangt. Ik kan je hierin geen advies geven: neem contact op met je zorgverzekering en laat het uitzoeken. Let daarbij op je soort verzekering: dekt hij álle medische kosten in het buitenland, of alleen tot de Nederlandse prijs? In het laatste geval is het handig dit aan te passen, als je bijvoorbeeld naar een land gaat waar zorg duurder is dan in Nederland.

Check voor je vertrekt ook de reisverzekering: dekt die medische kosten bij een ski-ongeluk? En ook off-piste? Is je bagage verzekerd als die kapotgaat of wordt gestolen? Ook als je een doorlopende reisverzekering hebt, is het aan te raden van tevoren uit te zoeken wat deze precies dekt. Je bent deels verzekerd via de skischool (in de meeste gevallen) maar dat geldt alleen tijdens werktijd. Zorg dat je niet zonder goede verzekering naar de sneeuw vertrekt. Het is even wat uitzoek-werk in Nederland, maar dat bespaart je een hoop mogelijke ellende.

Spullen

Hoe staat het met je ski’s, schoenen en skikleding? Heb je alles wat je nodig hebt of moet je extra gear regelen voor je job als skileraar? Als je nieuwe ski’s of schoenen wilt, zou ik die niet in Nederland kopen. Deze bestel je vaak met korting via de skischool. Ik heb voordat ik wegging in Nederland extra thermokleding, sokken en pully’s gekocht. Dit draag je namelijk zeven dagen per week in je nieuwe baan. Je kunt er dus ietsje meer gebruiken dan op een gemiddelde skivakantie. Natuurlijk is alles ook in het skigebied te koop. Maar zeker als je in een klein/duur skigebied zit moet je het doen met de spullen – en de prijzen – die ze daar hebben. Check van tevoren je spullen en kijk of je in Nederland bepaalde dingen (met korting) op de kop kunt tikken. Scheelt zo weer een paar biertjes in de après-ski.

Lees ook
Wat heb je nodig als skileraar? Dit wil je niet vergeten

Reis

Hoe ga je naar het skigebied? Pak je de auto? Of wil je liever met de trein, de bus of het vliegtuig? Als je de auto neemt, laat deze controleren en zorg dat je een setje sneeuwkettingen hebt én dat er winterbanden onder zitten. Als je met het openbaar vervoer reist, is het handig om de makkelijkste en snelste weg te zoeken en tickets te boeken. Dat voorkomt uren gesleep, lang wachten en gemiste treinen. Via Google Maps, of Rome2Rio kun je uitzoeken welke reis voor jou het makkelijkste is. Houd er rekening mee dat niet alle skigebieden even goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Heb je zelf geen auto en zie je het ov niet zitten? Het is een optie om met iemand mee te rijden naar het skigebied. Via websites als TaxSki kun je zoeken welke auto’s naar jouw skigebied rijden en plek over hebben voor een extra passagier. Scheelt ook in de kosten!

Woonruimte

Vraag bij de skischool (of aan leraren die er al wonen) wat voor faciliteiten er zijn op de plek waar je gaat wonen. In sommige huizen ligt alles voor je klaar, in andere huizen moet je dingen als handdoeken/dekens/kussens en beddengoed nog vanuit Nederland meenemen. En de live-saver van iedere skileraar om te regelen: het tosti-ijzer. Is die er of niet? Het is slim om thuis al uit te zoeken wat er wel en niet is, zodat je eenmaal op je bestemming niet voor verrassingen komt te staan.

Abonnementen

Heb je een abonnement bij de sportschool? Vraag of je deze tijdelijk kunt stopzetten. Zonde als je blijft betalen voor de maanden dat je er niet bent. Ook als je tijdschriften of de krant krijgt, kun je uitzoeken of deze tijdelijk stop te zetten zijn. Netflix en Spotify kun je natuurlijk gewoon meenemen naar het buitenland!

Lees ook
Money talk: dit verdien je als skileraar (en dit geef je uit)

Papieren

Is je paspoort nog geldig? Heb je een verzekeringspasje en het alarmnummer paraat? Alles geregeld als je toch met pech onderweg komt te staan? Bankzaken op orde? Het is handig om een extra pinpas/creditcard aan te vragen en mee te nemen naar het buitenland. Je zal niet de eerste skileraar zijn die een pinpas kwijtraakt in de après-ski en vervolgens zonder zit. Want een nieuwe pinpas is niet zo snel op jouw buitenlandse adres.

Medicijnen

Slik jij bepaalde medicatie? Zorg dat je genoeg meeneemt om het een tijdje uit te houden. In het land waar jij naartoe gaat hebben ze natuurlijk ook apotheken, maar specifieke medicatie (en medicatie als de anticonceptiepil) kun je beter thuis regelen.

Laatste tip: check per land wat belangrijk is. Sommige landen kom je bijvoorbeeld niet in zonder visum en als je gaat vliegen gelden er andere regels, bijvoorbeeld voor het meenemen van medicatie. Al deze acht stappen doorgelopen? Top! Dan kun je aan de slag met inpakken van je koffers. 

Lees ook
De complete paklijst voor alle skileraren: zo vergeet je nooit meer wat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.