Wintersport en corona: dit is wat je kunt verwachten

wintersport corona 2021


Helaas kunnen we er niet omheen voor de wintersport in 2021: corona. De Nederlandse overheid heeft op 4 november een negatief reisadvies afgegeven voor alle niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland tot half januari. Daaronder valt natuurlijk ook de wintersport. Tot half januari wordt het dus afgeraden op skivakantie te gaan.

Deze blog zal regelmatig ge-update worden wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is over de situatie rondom corona in de wintersportgebieden.

Wintersport corona 2021

Hoe het er na januari uit zal zien, is vooralsnog niet bekend. Dat hangt af van het nieuwe reisadvies van de overheid én de situatie in de wintersportlanden. Oostenrijk zit namelijk op dit moment ook weer in een gedeeltelijke lockdown, waarbij veel van de skigebieden gesloten zijn. Skiën is nog wel mogelijk voor topsporters.

Ook in Frankrijk zijn veel skigebieden weer dicht, of stelden ze hun seizoensopening uit. Hetzelfde geldt voor de skigebieden in Italië. Wanneer deze gebieden weer opengaan is nog niet bekend en hangt af van de lokale situatie.

Geen après-ski en afstand houden

Maar mocht het algemene reisadvies vanaf half januari anders worden én de wintersportlanden kleurcode geel krijgen (in plaats van oranje, waarbij niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden) dan kunnen we hopelijk toch nog genieten van de sneeuw. Maar dat zal er wel anders uit gaan zien dan we gewend zijn. Skigebieden kondigden al eerder maatregelen aan, die ik hieronder in het algemeen op een rijtje heb gezet.

Zo zullen we bijvoorbeeld wél kunnen skiën, maar zal de après-ski geen onderdeel zijn van de skivakantie. Een andere maatregel is afstand houden en een mondkapje dragen in de gondel. Ook moeten wintersporters in de rij voor de lift afstand van elkaar houden. Een aantal skigebieden overweegt nog om dit jaar minder mensen toe te laten.

Skiles geven corona

Qua eten op de pistes kun je maatregelen verwachten die je van de horeca in Nederland kent. Dus minder mensen, tafeltjes verder uit elkaar en bijvoorbeeld digitale menukaarten. Ook het dragen van een mondkapje wanneer je naar de wc loopt, kan een maatregel zijn. Après-ski tenten kunnen hun deuren wel openen, maar er mag alleen zittend aan een tafeltje gedronken worden. Ook kan er een avondklok ingesteld worden.

De coronamaatregelen zullen ook invloed hebben op skiles geven. Zo heeft Kurz aangekondigd dat in Oostenrijk de klasjes niet groter worden dan tien kinderen. De skileraren mogen onderling geen leerlingen wisselen. Dus zit een kind eenmaal in een klasje, dan blijft het daar ook. Skileraren mogen zich gratis laten testen, zo vaak als ze willen. Bij klachten moet je natuurlijk thuisblijven.

Lees ook
Zin om een seizoen in de sneeuw door te brengen? Zo word je skileraar

Reisadvies

Daarnaast kunnen skischolen zelf nog aanvullende maatregelen nemen, bijvoorbeeld de temperatuur opnemen bij skileraren voor hun werkdag of extra desinfecteren.Toch geeft alles wat er nu bekend is een indruk van wat je mogelijk kúnt verwachten als je op wintersport gaat of skiles wilt geven komend seizoen.

We willen natuurlijk allemaal het liefst weer van de sneeuw genieten, maar dat moet wél veilig kunnen. Houd daarom altijd goed het reisadvies van Buitenlandse Zaken in de gaten. Blijf daarnaast up-to-date over de situatie in het land en skigebied waar jij naartoe gaat. De regels kunnen mogelijk per ski-oord verschillen. Lees je daarom van te voren goed in. En doe vooral niets waar je je niet goed bij voelt. Want een skivakantie moet vooral leuk zijn!

https://www.instagram.com/p/CFRLbKrhmuH/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.