Zo word je skileraar in Oostenrijk

Zo word je skileraar in Oostenrijk

Denk je erover om een seizoen les te geven in Oostenrijk? Snap ik! Iedere dag in de sneeuw, lekker eten én natuurlijk gezellige après-ski. Oostenrijk is – wat mij betreft – hét land om als skileraar te worden. Zeker als je het gezellig vindt om veel Nederlandse kinderen les te geven en met Nederlandse collega’s te werken. Maar wat moet je daar allemaal voor doen? In deze blog leg ik uit hoe je skileraar wordt in Oostenrijk. 

Skileraar worden Oostenrijk

Voordat je gaat, moet je een paar dingen regelen. Allereerst: de opleiding. Om skileraar te worden in Oostenrijk moet je de Anwärter opleiding doorlopen. Deze duurt ongeveer 10 dagen en wordt vanaf november op verschillende plekken in Oostenrijk gegeven. Je kunt deze opleiding volgen via een Nederlandse organisatie als Snowlife, Snowminds of SnowsportsNederland, maar je kunt ook regelen via Oostenrijkse organisaties zoals het Tiroler Skilehrerverband.

De opleiding is een combinatie van theorie en praktijk. Jouw eigen ski-niveau is belangrijk, maar het is nóg belangrijker dat je weet hoe je anderen de ski-techniek aanleert. Kleine tip: meestal begint je werk als skileraar in de kerstvakantie, dus het is handig om voor die tijd jouw Anwärter op zak te hebben. Dan kun jij met de kerst al lekker in de bergen zitten en ga je met sneeuw het nieuwe jaar in. 

Lees ook
Zo kun je skiles geven zonder diploma

Skigebied uitzoeken

Als je een opleiding hebt geregeld, is het tijd om je skigebied uit te zoeken. Misschien weet je al waar je naartoe gaat: bijvoorbeeld naar een gebied dat je kent of het gebied waar je vroeger zelf skiles kreeg. In dat geval is het een kwestie van contact opnemen met de lokale skischool en vragen of ze skileraren nodig hebben aankomende winter. 

Weet je nog niet zeker waar je naartoe wilt? Dan is het goed om hier nu alvast over na te denken. Wil je in een groter gebied wonen met veel après-ski, of vind je een klein familiegebied juist gezelliger? Denk goed na waar jij je het prettigst bij voelt. Sommige Nederlandse organisaties kunnen een baan bij een skischool voor je regelen, maar je kunt ook zelf contact opnemen. Bepaal welke gebieden je leuk vindt en na een simpel rondje Google heb je zo de lokale skischool gevonden. Mailen maar!

Lees ook
Money talk: dit verdien je als skileraar (en dit geef je uit)

Als je contact hebt met de skischool, is het verstandig om alvast te informeren naar een woning. De meeste Oostenrijkse skischolen regelen een slaapplek voor hun skileraren: bijvoorbeeld in een skilerarenhuis of in appartementen in het dorp. Je hoeft je daar over het algemeen geen zorgen over te maken, maar het is wel fijn om vooraf te checken waar je terechtkomt. 

Duits spreken

Voordat je bepakt en bezakt naar Oostenrijk vertrekt, is het handig om bij je kennis van de Duitse taal stil te staan. Die hoeft niet perfect te zijn – verre van – maar het is handig als je een woordje Duits spreekt. Je krijgt in Oostenrijk zeker Duitssprekende kinderen in je klasje en het is wel fijn als je met hen – en hun ouders – kunt praten over hoe de les ging.

Daarbij zullen in Oostenrijk veel van je collega’s Duits spreken. Wel zo gezellig als jij kunt meepraten. Ben je bang dat je Duits te wensen overlaat? Ter voorbereiding kun je in Nederland altijd een korte cursus doen. Of download de app Duolingo en fris daarmee je Duits op.

Na het volgen van de Anwärter en het vinden van een skischool kun jij dus al aan de slag als skileraar in Oostenrijk. Wil je niets vergeten mee te nemen? Check dan hier de paklijst voor skileraren. Veel plezier!

Lees ook
Zo goed moet je kunnen skiën om skileraar te worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.