10 tips voor het geven van skiles aan kinderen

skiles geven tips

Skiles geven: het klinkt soms makkelijker dan het is. De ervaren rotten in het vak lijken precies te weten wat ze doen, maar als beginnende skileraar stond ik er soms flink onzeker bij. In dit artikel deel ik tien tips voor skiles geven. Zo ga je altijd goed voorbereid de piste op!  

1. Skiles geven tips: Leer namen

Voor mensen die – net als ik – slecht zijn met namen is dit een lastige, maar zeker een van de beste tips voor skiles geven! Als een van je leerlingen namelijk midden op de piste stilstaat en jij roept: ‘He jij daar, kom op doorskiën’ dan kan ik je verzekeren dat er precies niets gaat gebeuren en jij omhoog moet lopen om hem of haar te halen. In mijn ervaring luisteren kinderen beter als je ze direct bij hun naam aanspreekt. Door snel de namen te leren kun je kinderen ook beter aanwijzingen geven als ze achter je skiën. Roep je: ‘Let op jullie handen’, voelt niemand zich aangesproken, en met de naam erbij zeker wel.

Tips om die namen te onthouden? Sowieso dragen de meeste kinderen in de skischool kaartje of button, zorg dat hun naam hier in grote letters op staat. Ik keek vooral naar de kleding of de helm en probeerde een ezelsbruggetje te maken. En dan maar hopen dat ze de hele week hetzelfde skipak dragen!

Goede tip: leer zo snel mogelijk de namen van de kinderen in je klasje

2. Houd altijd overzicht

Als skileraar is het belangrijk altijd het overzicht over je klasje te houden. Want chaos is het laatste wat je wilt. Leer je kinderen daarom netjes in een rijtje te staan, in plaats van in een kluitje op elkaar. Dat heeft ook als voordeel dat jij snel kunt tellen ‘of ze er allemaal nog zijn’. En reken maar dat je dat vaak zult doen.

Onthoud altijd hoeveel leerlingen je hebt, en tel ze regelmatig. Sowieso iedere keer nadat je een lift in of uit bent. Kinderen skiën namelijk net zo makkelijk achter een andere skileraar aan, of blijven lekker staan kijken bij de lift. Het klinkt misschien een beetje streng, maar strakke organisatie is écht key. Je kunt ook bij je skischool vragen om hesjes, zodat je kinderen beter herkenbaar zijn.

3. Doe niet te moeilijke dingen

Zeker met kinderen kun je soms beter iets te weinig doen, dan iets te veel. Qua oefeningen is simpel je toverwoord, zeker aan het begin van de week. Er komt al veel op de kinderen af en als ze ook nog verschillende dingen met hun armen en benen moeten doen, gaat het al snel de mist in. Als je een gevorderd klasje hebt, kun je uiteraard de uitdaging opzoeken. Maar ook daar zul je zien dat simpele oefeningen goed werken om techniek te verbeteren.

Ben je bang dat het te saai wordt voor je leerlingen? Hou het leuk door oefeningen regelmatig af te wisselen. Of entertain ze met een spelletje, liedje of dansje tussendoor. Ski geen pistes waarvan je denkt: zou nét kunnen, maar misschien ook nét niet. Bouw het rustig op, en doe pas dingen als je zeker weet dat je klasje er echt klaar voor is. 

Lees ook
Money talk: dit verdien je als skileraar (en dit geef je uit)

4. Wees lief en enthousiast

Misschien is het voor jou spannend les te geven, maar voor de kinderen is het nog tien keer spannender les te krijgen. Ook als het niet de eerste keer is, zal het voor veel kinderen een tijdje geleden zijn dat ze op de latten stonden. Ze kennen jou niet, ze kennen hun klasgenootjes niet en moeten weer even wennen aan de ski’s.

Stel ze gerust, laat weten dat vallen niet erg is (dat doe jij ook) en geef veel complimentjes. Je zult zien dat kinderen daarvan opvrolijken en actiever meedoen met de les. En doe af en toe wat leuks met ze. Geef high-fives, houd een sneeuwballengevecht en trakteer op een snoepje in de pauzes.

5. Doe je bril af als je praat

Skiën doe je natuurlijk met een bril op, maar die grote skibril en helm maken je wel meteen heel onpersoonlijk. Ouders en kinderen stel je op hun gemak door te praten zonder je bril op. Ook als het koud is, is dit echt een must voor jou als skileraar.

Wanneer je een oefening uitlegt, komt het beter over als de kinderen je in de ogen kunnen kijken. Dan zijn ze namelijk minder geneigd af te dwalen met hun gedachten en luisteren ze beter. Het klinkt misschien als een heel simpele tip, maar je zou het snel vergeten als je lesgeeft!

6. Neem genoeg pauzes

Zeker voor kleine kinderen is skiën serieus zwaar. Vooral in de eerste dagen is het wennen voor hun benen en is het belangrijk af en toe pauze in te lassen. Bij de allerkleinsten kan het prima twee keer per ochtend of middag, bij de iets ouderen neem je één keer per dagdeel een korte pauze.

Laat je leerlingen tijdens de pauze vooral de ski’s uitdoen, zodat ze rustig kunnen zitten of juist lekker kunnen rondrennen. Je kunt dan even iets anders doen dan skiën, zodat ze ook de fun van de sneeuw kunnen ervaren. Zeker als het een flink koude dag is, is even opwarmen ook geen slecht idee! Knoop dus in je oren: je hoeft niet de hele les per se te skiën. Dat verwacht niemand van je! Zorg ervoor dat je juist de lol om het skiën heen óók overbrengt.

7. Communiceer met de ouders

Skiles geven gaat vooral om de kinderen, maar je krijgt ook zeker te maken met ouders. Het beste is om bij het eerste contact meteen de praktische zaken van de skiles uit te leggen: wat moeten de kinderen meenemen? Wanneer moeten ze waar zijn, en wanneer kunnen ze weer opgehaald worden?

Als de ouders de basics weten, is het tijd voor een gezellig praatje. Hier is vooral tijd voor aan het einde van de les. Ook al heb je een groot klasje, onthoud welke ouders bij welke kinderen horen en vertel ze iets over de dag van hun kind. Dat vinden ouders fijn en zo creëer je een betere band.

Lees ook
Wat heb je nodig als skileraar? Deze dingen wil je niet vergeten

8. Gebruik je pauzes en tijd in de lift

Als skileraar zul je meer administratie hebben dan je denkt. Iedere skischool werkt anders, maar overal willen ze graag weten welke kinderen er zijn en hoeveel de dag erna weer komen. Organiseer daarom een systeem zodat je weet welke kinderen wanneer in de les zijn.

In de pauzes is ook hét moment om te organiseren. Schrijf namen op buttons/kaartjes en zorg dat alle jassen/sjaals/handschoenen goed zitten. De kinderen hebben misschien even pauze, maar die tijd kun jij goed gebruiken! Vooral aan het begin van de week als er veel nieuwe kinderen zijn, is het aanrader om je pauzes te gebruiken voor de organisatie. Dit is een van de handigste tips voor skiles geven!

9. Bedenk een plan voordat je les begint

Ervaren skileraren hebben dit niet meer zo nodig, maar als je net begint is het een fijn idee om van tevoren een plan te maken. Welke pistes ga ik skiën? Waar neem je pauze? Welke oefeningen ga je op welke stukjes van de piste doen? Zo weet je precies wat je gaat doen en hoef je niet bang te zijn dat je bijvoorbeeld veel te vroeg of te laat klaar bent met je les.

Ook hoef je zo niet continu na te denken over de volgende oefening: je hebt immers een plan gemaakt! Je kunt het op een papiertje schrijven en in je zak stoppen, of in de notities van je telefoon plakken. Als je het dan even vergeten bent, kun je in een lift of pauze snel checken wat je hierna ook alweer ging doen.

Lees ook
8 x oefeningen bij skiles geven voor kinderen zonder stokken

10. Het draait niet alleen om skiën

Een laatste skiles geven-tip: het gaat er bij kinderen om dat ze een leuke dag hebben. Tuurlijk is het belangrijk dat ze wat nieuws leren, maar het is nóg belangrijker dat ze het naar hun zin hebben. Hoe je dat bereikt? Ga spelletjes met ze doen, zing een liedje, doe een dansje, hou een estafette en wees niet altijd superserieus. Als ze kinderen even willen spelen, laat ze lekker gaan.

Bedenk oefeningen met een spelletjeselement erin, of laat kinderen skiën met stabi’s, ringen of touwen. Wees voor eventjes hun beste vriend: klets met ze, vraag naar hun families en wat ze leuk vinden om te doen. Zorg dat het gezellig wordt in het groepje: kinderen kunnen zelf goed vriendschappen sluiten, maar help ze daar een handje bij. Zeker als ze elkaars taal niet spreken.

Dit waren mijn tien beste skiles geven tips! Mis je nog iets? Zet het hieronder in een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.