Money talk: dit verdien je als skileraar (en dit geef je uit)

Skileraar worden kosten

Let’s talk about money! Iedereen wil het weten, maar weinig mensen praten erover: de kosten van skileraar worden. In deze blog geef ik inzicht in wat je ongeveer kwijt bent als je een seizoen skiles geeft. Kleine tip van de sluier: rijk zul je niet er niet van worden, maar je verdient zéker niet zo weinig als soms beweerd wordt.

Skileraar worden kosten

Kleine noot vooraf: deze blog is vooral gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik probeer een zo eerlijk en realistisch mogelijk beeld te geven van de kosten van skileraar worden en het salaris, maar dit verschilt natuurlijk per gebied en per persoon. Het scheelt nogal in de kosten als je iedere dag bier drinkt in plaats van twee keer per week!

Als eerste: wanneer je skileraar wilt worden, heb je een opleiding nodig. Je kunt deze Anwärter opleiding op verschillende plekken volgen. De opleiding zelf kost zo’n 600-700 euro. Daar komen de kosten voor een skipas voor tien tot veertien dagen nog bij. Het is een beetje afhankelijk van het skigebied hoe duur die is.

Kosten Anwärter skileraar

Dan moet je natuurlijk ergens slapen tijdens deze periode. Stel dat je bij vrienden of familie terechtkunt, scheelt dat lekker in de kosten. Kan dat niet? Dan moet je rekening houden met verblijfskosten. En je moet natuurlijk nog eten, en dat kun je zo gek maken als je zelf wilt. Wil je bijvoorbeeld goedkoper uit zijn? Neem dan lunch mee en sla de lunches in restaurants op de piste over.

Lees ook
Weten wat je te wachten staat? Zo ziet een dag van de Anwärter opleiding eruit

Ik heb zelf mijn Anwärter gehaald bij het Tiroler Skilehrerverband. Daar bieden ze bij sommige programma’s pakketten aan met een slaapplek en eten inbegrepen. Ik heb voor zo’n pakket gekozen en daar was ik in totaal zo’n 1500 euro aan kwijt. Inbegrepen was: opleiding, skipas, verblijf, ontbijt en avondeten. De reis naar het skigebied toe heb ik zelf betaald, net als de lunch en de après-ski. Totaal was ik rond de 1700 euro kwijt.

Ook organisaties als Snowlife, Snowminds en Snowsports Nederland bieden de Anwärter opleiding aan. Deze is vaak iets duurder, maar biedt wel extra service. Zo zoeken zij bijvoorbeeld een plek bij een skischool voor je en kun je kiezen om bijlessen Duits te volgen. Ook de Nederlandse Ski Vereniging biedt cursussen aan, die je deels in Nederland kunt volgen, dat scheelt dan weer in je verblijfskosten.

Lees ook
Vind je de Anwärter een te grote investering? Lees hier hoe je zonder diploma skiles kunt geven

Salaris skileraar

Reken dus op een investering van ongeveer 1500 euro voor de opleiding. Maar belangrijker: wat ga je verdienen? Het hangt een beetje van het land en van je skischool af, maar je kunt rekenen op zo’n 1000 euro netto per maand in Oostenrijk. In Frankrijk en Zwitserland liggen de salarissen hoger, net als in Canada en Australië. Als je van eind december tot eind maart gaat (het gemiddelde skiseizoen) kun je rekenen op een salaris van in totaal 4000 euro netto. Dat is gebaseerd op gemiddeld vier uur per dag, zes dagen per week.

Dat gezegd hebbende: ik heb flink meer verdiend dan 1000 euro per maand. Mijn skischool betaalde iets boven het gemiddelde en het scheelt als je veel uren werkt. Ik heb naast de lessen met mijn klasjes veel privélessen gegeven (daar krijg je overigens niet meer voor betaald, maar het zijn extra uren). In de drukke periodes werkte ik standaard zes uren per dag, in plaats van de gebruikelijke vier. Dat tikt lekker aan. Net als soms zeven dagen per week werken in plaats van zes.

Uitgaven

Maar naast inkomsten, heb je natuurlijk uitgaven. Allereerst: woonruimte. In grotere gebieden woon je vaak samen met veel skileraren in een ‘skilerarenhuis’ en in kleinere gebieden moet je eerder denken aan een appartement. Ik werkte zelf in een relatief klein gebied en betaalde 300 euro per maand voor een appartement dat ik met één andere skileraar deelde. Dit kan dus goedkoper of duurder uitvallen in jouw gebied, maar dan heb je een indicatie. Ook moet je in sommige gebieden nog een skipas kopen, maar daar krijg je wel veel korting op.

Dan zijn er nog meer kosten voor het worden van skileraar: zogenoemde ‘leefkosten’. Denk aan boodschappen, lunch op de piste (hier krijgen skileraren vaak korting) en natuurlijk gezellig uit eten en naar de après-ski met je collega’s! Hier gaat het er echt om wat je er zelf van maakt en hoeveel je wilt uitgeven.

Kleine rekensom

Om inzicht te geven een klein rekensommetje (en ik reken altijd ruim). Ik was 300 euro per maand kwijt aan huur + 600 euro per maand voor boodschappen/eten/uitgaan. Hiervan kun je iedere dag op de piste eten, zeker twee keer in de week uit eten of afhalen en meerdere dagen per week drankjes doen. Ik verdiende zo’n 1400 euro in de maand. Dus de rekensom? Ik hield ongeveer 500 euro per maand ‘over’. Daarvan kun je prima je Anwärter afbetalen en een klein beetje sparen (voor nieuwe ski’s in mijn geval).

Dus is het een vetpot? Nee! Kom je er armer vandaan? Dat hoeft zeker niet. Wees eerlijk tegen jezelf over je uitgaven: als je weet dat je thuis al vrij veel uitgeeft, zul je dat hier waarschijnlijk ook doen. En cliché maar waar: voor het geld word je geen skileraar, maar voor de ervaring zeker wel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.