Skileraar worden? Zo kies je het gebied waar je les gaat geven

skileraar skigebied kiezen

Yes! Je hebt besloten dat je skileraar wilt worden. Sowieso een heel goede keus. Maar hoe moet je als skileraar het skigebied kiezen waar je les gaat geven? Waar moet je op letten? Hoe maak je die keuze? Met deze vijf stappen wordt het een makkie om te kiezen. Veel plezier!

1. Bekend of nieuw?

Wil je naar een skigebied dat je al kent of wil je juist iets nieuws ontdekken? Veel Nederlanders worden skileraar in gebieden die ze al kennen, bijvoorbeeld omdat ze er zelf op vakantie zijn geweest. Een voordeel hiervan is dat je het gebied goed kent en weet welke pistes met welk niveau goed te skiën zijn. Ook heb je al een idee bij de sfeer op de pistes, in het dorp en weet je of de après-ski leuk is. Dat scheelt veel ontdekken en het is iets ‘veiliger’ omdat je weet waar je terechtkomt. Maar juist om bovenstaande redenen is het ook leuk om een nieuw gebied te ontdekken! Bedenk voor jezelf wat jij het fijnste vind. Als het je eerste seizoen als skileraar is, kan een bekend gebied fijn zijn omdat de rest toch al spannend en nieuw is. Maar als je al een ervaren rot bent, is op z’n tijd een nieuw skigebied ontdekken ook een uitdaging. Nieuwe mensen, nieuwe kroegen en een nieuwe omgeving. Bring it on!

Lees ook
Ben jij geschikt om skileraar te worden? Check het hier

2. Welk land?

Als je al weet dat je naar een skigebied wilt dat je goed kent, heb je de keuze eigenlijk al gemaakt. Maar lees toch even verder, want wie weet brengen de onderstaande vragen je nog op andere gedachten. En stel dat je nog een skigebied moet kiezen, vraag jezelf als eerste af: naar welk land wil je?Spreek je bijvoorbeeld goed Frans? Dan ligt Frankrijk misschien voor de hand. Of als je juist nog veel Duits hebt onthouden van de middelbare school, dan is een land als Oostenrijk een goede keus. Veel Nederlandse leraren kiezen voor Oostenrijk, omdat naar dit land veel Nederlanders op wintersport gaan. Nederlandse skileraren zijn in Oostenrijk daardoor erg gewild. Wil je liever afwijken van het geijkte pad en met meer internationale collega’s werken? Kijk zeker naar landen als Zwitserland, Italië, Verenigde Staten of Canada.

3. Groot of klein gebied?

Als je als skileraar je skigebied moet kiezen, moet je jezelf afvragen of jij meer past in een groot of klein gebied. Wat vind jij het leukste? Voordelen van een groot gebied zijn dat er lekker veel pistes zijn, veel gezellige collega’s en soms meerdere skischolen om uit te kiezen. Daarbij is een groot gebied wat anoniemer: in sommige skischolen werken zoveel leraren dat je niet iedereen kent. In kleinere gebieden is het kleinschaliger: de kans dat je al je collega’s kent is groot (en dus ook dat je die allemaal weer tegenkomt in de kroeg). Ook zal je in een klein gebied veel vaker dezelfde pistes skiën en dezelfde liften nemen. Wat past bij jou?

4. Party-gebied of niet?

Wil je naar een party-gebied of hoeft dat niet per se? Skileraren staan bekend als de smaakmakers van de après-ski en in bijna ieder skigebied is wel een kroeg, schirm of après-ski bar te vinden. Maar er zijn gebieden die echt bekendstaan om de goede après-ski. Denk aan het Oostenrijkse Gerlos, Westerndorf en Mayrhofen. Ook in het Franse Val Thorens en Zermatt kun je losgaan in de après-ski. Houd je van flink feesten na het werk? Kies zeker een gebied met een levendige après-ski. Ben je geen enorme fan en zie je een party-gebied niet zitten? Ga vooral een gebied met één à twee gezellige kroegen en laat de grote feestgebieden links liggen. Een rondje googelen en je hebt zo gevonden welke skigebieden bekendstaan om de après-ski.

Lees ook
10 redenen waarom je skileraar wilt worden in Oostenrijk

5. Maak een lijstje en kies!

Als je jezelf al deze vragen hebt gesteld, maak je een lijstje met vijf gebieden die binnen jouw criteria vallen en die je op het eerste gezicht (na wat online research en offline rondvragen) leuk kijken. Heb je dit lijstje? Ga op zoek naar persoonlijke informatie! Ken je mensen die vaak naar skigebieden op je lijstje op vakantie gaan? Mooi. Vraag ze naar de sfeer, de pistes, de restaurants, de voorzieningen, de après-ski en alles wat je nog meer wilt weten. Ken je geen mensen die daar op vakantie gaan? Internet is je vriend. Zoek YouTube-videos van het gebied om een indruk te krijgen van de pistes en restaurants of kijk foto’s en reels op Instagram. Dit is ook een goede plek om in contact te komen met mensen die er op vakantie gaan (zoek op #naamskigebied) en stuur mensen met posts over deze gebieden een berichtje.

Bij het kiezen van het skigebied is het handig om in contact te komen met een andere skileraar die in dat gebied werkt. Skileraren weten vaak alle ins en outs van de werksfeer en het skigebied. Ook deze skileraren vind je via via óf door social media. En op basis van deze al deze informatie moet jij vooral bedenken waar jij het meest blij van wordt. En dan lekker gaan! Er zijn zoveel leuke skigebieden dat je bijna niet fout kunt zitten!

Heb jij al een skigebied gekozen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.