Ben je bang op de piste? Zo ga je daarmee om

skiën bang

Skiën lijkt je héél erg leuk, maar eigenlijk ben je best bang om het avontuur aan te gaan. Of je hebt al een paar pistes geprobeerd, maar dat was door je angst niet erg succesvol. Tel daarbij op dat je in de bergen last kunt hebben van hoogtevrees én alles nieuw is. Geen wonder dat sommige mensen best een beetje bang zijn om te skiën.

Bang om te skiën

Laten we vooropstellen: als je doodsbang bent, kom je daar niet zomaar vanaf. Maar als je skiën wél heel leuk vindt en over die angst heen wilt komen, zijn er manieren om dat te doen. Als skileraar heb ik veel te maken gehad met mensen die bang zijn op de pistes. In deze blog deel ik mijn tips met je om daarmee om te gaan.

Het belangrijkste is dat je erachter komt waar je het bangst voor bent. Vind je afgronden maar niets en ben je bang erin te skiën? Ben je bang de controle te verliezen tijdens het skiën? Bang om te vallen en iets te breken? Bang om op grote hoogte te skiën? Als je weet waar je precies bang voor bent, kun je daaraan werken.

Lees ook
Op deze leeftijd is een kind oud genoeg voor skiles

Controle kwijt

De meest gehoorde angst? Bang om de controle te verliezen of om te vallen. Deze angst heeft vaak te maken met het vertrouwen in je eigen kunnen en ski-techniek. Mijn ervaring leert dat dit aan twee dingen kan liggen: of je hebt niet lang genoeg skiles gehad, of skiles gekregen van de verkeerde.

Om met het laatste te beginnen: ik heb veel mensen lesgeven die eerder ‘les’ kregen van een vriend of familielid. Hoe goedbedoeld het ook is, het werkt bijna nooit als diegene zelf geen skileraar is (geweest). Want zelf kunnen skiën is iets héél anders dan iemand lesgeven. Er is niet voor niets een skilerarenopleiding die je uitgebreid alle stappen leert om alle bewegingen goed uit te leggen.

Skiles nemen

Veel mensen die het skiën van een familielid of vriend geleerd hebben, hebben weinig vertrouwen in hun eigen kunnen omdat ze het verkeerd hebben aangeleerd. Daardoor lukt het niet goed en worden skiërs in spe onzeker en angstig. Waar ze al bang voor zijn gebeurd: het gaat mis. Ze verliezen de controle of ze vallen. Daarom is mijn allergrootste tip: neem skiles om je vertrouwen op de ski’s te verbeteren!

Skileraren zullen je nooit iets laten doen waar je niet klaar voor bent en hun nummer één doel is om je veilig te laten voelen over je eigen kunnen. Je kunt les nemen in een groepje, maar als er bepaalde dingen zijn waar je aan wilt werken is privéles ook een goede optie. Waarschijnlijk kun je al veel meer dan je denkt, alleen heb je het vertrouwen in jezelf niet en ben je daardoor angstig. En als je angstig bent, ga je zo skiën en gaat het juist mis.

Zelfvertrouwen

Zodra je met vertrouwen op de ski’s staat, merk je dat je je zekerder voelt en dat je het ook leuker gaat vinden. Ik heb zoveel mensen lesgegeven die écht bang waren aan het begin, maar na een paar lessen van de blauwe piste vlogen. Omdat ze erachter kwamen dat ze het wél konden en daardoor zekerder werden.

Zelfs al ski je het al jaren en die angst blijft: neem les! Het hoeft maar één of twee dagen te zijn. Gewoon om je weer zeker te voelen, zodat je de rest van de vakantie lekker zelf kunt skiën. Andere tips om om te gaan met angst? Vaker naar hetzelfde skigebied gaan. Als je de liften en de pistes kent, hoef je je in ieder geval niet meer druk te maken over het onbekende. Als jij iedere vakantie naar een ander skigebied gaat, moet je iedere keer opnieuw wennen aan nieuwe routes en weet jij bij de pistes niet wat je te wachten staat. Voor mensen die van nature een beetje angstig zijn, is juist het bekende heel goed!

Lees ook
Dit zijn de lekkerste gerechten op de piste

Ski in je eentje

Nog een tip is om eens alleen te skiën. De pistes af met een groep vrienden of met familie is supergezellig, maar soms kun je je er ook opgejaagd door voelen omdat zij sneller gaan. Misschien komt daardoor de onzekerheid (en de angst) weer terug. Als je lekker in je eentje gaat skiën, kun je alles op je eigen tempo doen zodat je je weer helemaal happy voelt met je eigen ski-kwaliteiten.

Als laatste: vraag niet te veel van jezelf. Soms is het ook oké als je iets niet zo goed durft. Wie zegt dat je rode of zwarte pistes moet skiën, als je heerlijk van de blauwe afgaat? Niemand! En als je moe bent of het even te veel is: stop ermee voor die dag en installeer je op het terras met een warme chocolademelk of een wijntje. Ski nooit door als je moe bent, want dat is juist het moment dat je je onzeker gaat voelen en grotere kans hebt om te vallen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.