Op deze leeftijd is een kind oud genoeg voor skiles

kinderen skiles leeftijd

Je bent dol op wintersport, de sneeuw en skiën en je wilt niets liever dan deze liefde overbrengen op je kinderen. Om ook mee te kunnen op de lange latten moeten ze natuurlijk op skiles. Maar wat is een goede leeftijd voor kinderen om te beginnen met skiles? Ik heb als skileraar veel jonge kinderen lesgegeven en in deze blog vertel ik alles over jongere kinderen en skiles.

Leeftijd kinderen skiles

Bij de meeste skischolen mogen kinderen op les als ze drie jaar oud zijn. Ook in de skischool waar ik werkte, waren de jongste kinderen drie jaar. Ik moet eerlijk zeggen: dat is érg jong voor een kind om te leren skiën. Ik heb driejarigen gezien die als een racemonster van de piste kwamen, maar de meeste kinderen van drie jaar zijn fysiek nog niet sterk genoeg om echt te skiën.

Kinderen skiën namelijk de hele dag in de pizzapunt en dat is enorm zwaar voor hun benen. Probeer dat als volwassene maar eens: reken maar dat je de volgende dag spierpijn hebt. Ook zijn jonge kinderen niet zoveel sport gewend op een dag. Daarbij komt dat ze zich bij bepaalde liften (zoals touwliften en pannenkoekenliften) met hun handen moeten vasthouden. Veel driejarigen zijn niet sterk genoeg om hun eigen gewicht op die manier te dragen.

Lees ook
7 x de leukste (opwarm)spelletjes voor skiles met kinderen

Vinden ze het écht leuk?

Daarbij vinden lang niet alle driejarigen skiles echt leuk. Nederlandse kinderen zijn over het algemeen niet gewend aan sneeuw en de hele omgeving is nieuw voor ze. Dat kan soms best spannend zijn. Sommige jonge kinderen vinden het vanaf dag één geweldig, maar lang niet alle driejarigen zijn meteen groot fan van skiën.

Wil je toch met je driejarige kind op wintersport? In bijna alle skigebieden zijn crèches waar kinderen de hele dag lekker mogen spelen. Ook kun je overwegen om een oefen-skiles voor je kind te boeken waarbij ze op de oefenweide kennis kunnen maken met de sneeuw en ski’s. De kinderen komen waarschijnlijk niet veel verder dan spelletjes doen en een beetje glijden en remmen, maar dit is een goede manier om te wennen aan de sneeuw.

Eerste skiles

Vier jaar is de leeftijd waarop ik zou zeggen: probeer die skiles eens! Ook lang niet alle vierjarigen zijn enthousiast over de skiles, maar sommigen zeker wel. Ik heb regelmatig vierjarige kinderen in mijn skiklasje gehad die aan het einde van de week van de blauwe piste konden skiën.

Het belangrijkste is dat je kind het leuk vindt en met plezier naar de skiles komt. Daarom raad ik aan bij kinderen die voor het eerst skiles nemen niet meteen een hele week les te boeken. Laat het ze eerst een ochtendje (of twee) proberen om te kijken hoe het gaat. Vinden ze het leuk? Je kunt gemakkelijk lessen bijboeken in de skischool.

Lees ook
Ben jij geschikt om skileraar te worden? Check het hier

Tips voor ouders

Grof geschat zijn kinderen vanaf vijf jaar écht oud genoeg om op skiles te gaan. Op die leeftijd kunnen ze goed leren remmen en bochten maken. De grens ligt dus een beetje rond de vier en vijf jaar. Houd daarbij in gedachten dat je een beetje moet uitvinden wat werkt voor jouw kind. Breng hem of haar zeker niet koste wat kost naar de skiles onder het motto ‘ze wennen er wel aan’. Soms zijn kinderen gewoon nog te jong en vinden ze skiën het volgende jaar wél helemaal geweldig.

Qua tips wil ik verder meegeven: doe jonge kinderen geen hele dagen op skiles. Dat is vier uur skiën op een dag en eigenlijk veel te zwaar. Vanaf een jaar of vijf/zes kun je dit proberen, maar zorg dat kinderen in de middagpauze goed uitrusten en ga zéker niet zelf met ze skiën tussen de middag. Daar raken ze alleen maar nog vermoeider van.

Twijfel je op welke leeftijd jouw kinderen op skiles kunnen? Laat ze het een ochtendje proberen en kijk hoe ze het vinden. Skileraren hebben altijd jouw mobiele nummer en zullen bellen wanneer de skiles echt op een drama uitloopt. Als je twijfelt, kun je ook altijd de skischool om advies vragen. Skileraren willen het beste voor jouw kind en denken graag met je mee. Ook de vraag of kinderen ’s middags nog op les kunnen, kun je prima met de skileraar bespreken! Zij kunnen goed inschatten of je kind daar sterk genoeg voor is op basis van de les in de ochtend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.