Zo oud moet je zijn om skileraar te worden

skileraar worden leeftijd

Voor veel sneeuwliefhebbers is het al van jongs af aan een droom: skileraar worden. Maar vanaf welke leeftijd kun je eigenlijk skileraar worden? In deze blog vertel ik je er alles over.

Leeftijd skileraar worden

Laten we beginnen met het officiële gedeelte dat geldt voor de meeste Europese landen. De officiële minimumleeftijd voor het geven van skiles is zestien jaar. Ook het Anwärter diploma kun je halen vanaf je zestiende verjaardag. Goed nieuws dus voor wie er vroeg bij wil zijn als skileraar!

Voor skileraren bestaat er geen maximale leeftijd. Je kunt op iedere leeftijd nog skileraar worden en beginnen met de Anwärter. Tijdens mijn opleiding was de jongste zestien jaar en de oudste was al in de zestig. Zo zie je maar, skiles geven kent geen leeftijd.

Lees ook
Money talk: dit verdien je als skileraar (en dit geef je uit)

Jonge leeftijd

Ook in de skischool waar ik werkte was de jongste zestien en de ervaren rotten in het vak draaien al veel meer jaren mee. Dat is een van de leukste dingen aan skiles geven: het kan altijd! Toch zijn de meeste skileraren wel iets ouder dan zestien. Grof geschat zijn de meesten tussen de achttien en dertig.

Als je zestien nog een beetje jong vind om les te geven, is dat heel begrijpelijk. Zeker als je een heel seizoen van huis bent (en dat nog nooit eerder hebt gedaan) kan het een grote stap zijn. Je kunt daarom bij veel skischolen ook stage lopen in de vakanties.

In de kerstvakantie en voorjaarsvakantie staan skischolen te springen om extra hulp. Zo kun jij op jonge leeftijd alvast ervaren hoe het is om als skileraar te werken én ben je niet meteen lang weg. Ook hoef je dan niet per se te investeren in de Anwärter opleiding. Dit is wat ik veel van de jongere skileraren heb zien doen.

Lees ook
Zo kun je skiles geven zonder het Anwärter-diploma

Leeftijd buiten Europa

Buiten Europa kan een andere minimumleeftijd gelden voor het geven van skiles. In de Verenigde Staten kun je bijvoorbeeld wél op je zestiende al opleidingen volgen om skileraar te worden, maar gaat je licentie pas in vanaf je achttiende. De meeste skischolen in de Verenigde Staten en Canada hanteren dan ook een minimumleeftijd van achttien jaar. Wil je toch eerder lesgeven? Neem dan contact op met de skischool. Hetzelfde geldt voor Australië. Als je hier wilt lesgeven heb je zeer waarschijnlijk ook een Working Holiday Visa nodig en deze is pas verkrijgbaar vanaf je achttiende verjaardag.

Wie les wil geven onder de achttien, moet dus vooral in Europa rondkijken. Vanaf je achttiende mag je overal ter wereld als skileraar werken, maar neem als je twijfelt altijd eerst contact op met het skigebied of de skischool waar je wil werken. Zij kunnen je altijd precies vertellen hoe het zit en of zij zelf misschien nog speciale leeftijdsregels hanteren.

Hoe oud was jij toen je begon met skiles geven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.