Dit is wat je kunt verwachten van de Anwärter opleiding

Anwärter opleiding


Skiles geven lijkt je helemaal het einde en je wilt niets liever dan zo snel mogelijk naar de sneeuw vertrekken. Maar als skileraar heb je wél een opleiding nodig: de Anwärter. In dit artikel leg ik uit wat je van deze opleiding kunt verwachten.

Als eerste is het belangrijk te weten dat je deze opleiding bij verschillende organisaties kunt volgen. Binnen deze aanbieders zijn er nog soorten programma’s. Zo kun je de opleiding bijvoorbeeld in een traject van tien dagen, twee weken, of verspreid over meerdere weekenden volgen. Lees je goed in en kies vooral een organisatie en tijdsduur die goed bij je past.

Anwärter

Ik heb zelf mijn Anwärter gehaald bij het Tiroler Skilehrerverband, omdat dat aangeraden werd door de skischool waarbij ik ging werken. Mijn ervaring hiermee was erg goed: professionele opleiders, goede uitleg én veel plezier. Dit artikel is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring met de opleiding, maar geeft je een algemeen idee wat je kunt verwachten van de leuke, maar pittige opleiding tot skileraar.

Dan nu de Anwärter: Op dag één moet je op een afgesproken tijdstip en plaats zijn. Daar worden de groepjes ingedeeld en krijg je een instructeur toegewezen. Met deze leraar en dit groepje zit je de rest van je opleiding opgescheept, dus probeer een goede eerste indruk (en wat vrienden) te maken.

Praktijk

De Anwärter bestaat uit een praktijk- en theoriegedeelte. In het praktijkdeel ligt de focus vooral op hoé je iemand leert skiën. Dit proces is grofweg te verdelen in vijf stappen. Je leert bij al deze stappen de juiste houding en oefeningen die je skiërs kunt leren om deze stappen onder de knie te krijgen. Aan het begin van de opleiding krijg je een boekje met daarin al deze informatie. Bewaar deze goed en neem hem altijd mee, want dit is je nieuwe heilige graal.

Lees ook
Zo ziet een dag van de Anwärter opleiding eruit

Bij de opleiding begin je zelf ook weer helemaal op nul. Je moet terug naar de basis en dat kan knap lastig zijn. De meeste mensen die aan een Anwärter beginnen, hebben zelf op jonge leeftijd leren skiën. En als je je al nog kan herinneren hoe dat precies moest, is dat totaal anders dan de oefeningen die je bij de opleiding tot skileraar voor de kiezen krijgt.

Eigen skistijl

Tips om het praktijkgedeelte zo goed mogelijk door te komen? Lees je heilige graal-boekje van tevoren door en leer het uit je hoofd. Let op tijdens de uitleg, neem de oefeningen serieus en werk aan de feedback die je van de instructeurs krijgt. En het belangrijkste: onderschat het niet! Het is écht anders dan je gewend bent. Het gaat erom dat jij de oefeningen goed voordoet aan je leerlingen. Hou daarbij in gedachten dat wanneer jij iets op 100 procent voordoet, de kans groot is dat je leerlingen het op 50 procent nadoen. Onthoud dus: doe alles voor jouw gevoel overdreven, dan is het waarschijnlijk precies goed.

Naast deze oefeningen om skiën aan te leren, gaat het bij de opleiding ook om je eigen ski-kunsten. Verwacht tijdens het praktijkgedeelte ook oefeningen om je eigen skiën te verbeteren. Denk aan skiën op één ski, korte slalombochten afgewisseld met lange bochten en veel oefeningen met (en zonder!) stokken. Probeer bij dit onderdeel je eigen skistijl een beetje los te laten en de oefening zo goed mogelijk na te doen. Je steekt er meer van op dan je denkt! Naast de bovengenoemde onderdelen, besteden de instructeurs ook een dag aandacht aan skiles geven aan kinderen. Dit zal een onderwerp zijn waar je (zeker als beginnende skileraar) veel mee te maken krijgt, dus doe daar je voordeel mee.

Theorie

Tijdens de Anwärter sta je een groot gedeelte van de tijd op de ski’s, maar er zit ook een uitgebreid theoriedeel aan verbonden. Op de eerste dag krijg je een enorme map met informatie. Van de manier waarop ski’s gemaakt worden, tot EHBO en de pisteregels.

In onze opleiding kregen we iedere dag na het ski-gedeelte meerdere uren theorieles. Ik merkte dat het lastig was mijn aandacht hierbij te houden (dit kwam mede door mijn slechte Duits) maar probeer het toch te doen. Je hebt tijdens zo’n week al weinig tijd (en motivatie) om alles in je hoofd te stampen, dus hoe meer je opsteekt in de lessen, hoe beter. Vaak geven de instructeurs tips of hints welke dingen belangrijk zijn voor de theorietoets. Houd je ogen en oren dus open.

Examen

De opleiding wordt afgesloten met een aantal examens. Als eerste de theorietoets. Zoals ik zei: zorg dat je het een beetje bijhoudt, maar staar je hier niet blind op. Ik vond hem uiteindelijk erg meevallen en als je een vraag niet begrijpt, word je met liefde op weg geholpen. Misschien ter geruststelling: wij waren met een vrij grote groep en iedereen heeft het gehaald (ook de mensen die ik niet erg hard heb zien studeren). 

Daarnaast zijn er de praktijkexamens. Gedurende de week krijgt iedereen een Lehrauftritt. Dat is niet veel anders dan dat jij skiles aan jouw groepje geeft. Op de laatste dag is het grootste examen. Daarin moet je laten zien dat je de stappen pflugdrehen en pflugsteuern onder de knie hebt. Ook moet je je eigen skistijl tonen met korte en lange bochten. Een pluspunt: je mag op een van de onderdelen falen, dan heb je het alsnog gehaald.

Dat was veel praktische informatie, maar gelukkig is de opleiding vooral heel erg leuk! Ik zat met veel mede-cursisten op dezelfde locatie en daardoor was het ’s avonds tijdens het eten erg gezellig. Ook werden er na het eten de nodige drankjes gedronken in de bar. Mis de gezamenlijke après-ski niet en vergeet niet om overdag tijdens de lessen een beetje lol te maken. Neem de Anwärter écht serieus, maar geniet ook van de plek waar je bent en alle leuke nieuwe mensen die je ontmoet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.