Zo ziet een dag van een skileraar eruit

skileraar worden verwachtingen

Nog nooit eerder skiles gegeven? Dan weet je misschien niet zo goed wat je kunt verwachten van een seizoen in de sneeuw. In deze blog deel ik hoe een gemiddelde dag als skileraar eruitziet. Zo weet jij of je ook skileraar wilt worden!

07:00 – Opstaan

Als skileraar kun je meestal niet al te lang uitslapen, want je moet op tijd op de piste zijn. Maar geen zorgen, je went snel genoeg aan het vroege opstaan. En je hebt een goede reden om vroeg je nest uit te komen: je mag namelijk lekker de sneeuw in!

09:00 – Opbouwen

Skileraren helpen vrijwel altijd met het opbouwen van alles wat nodig is voor de skilessen. Denk aan het klaarzetten van het kinderland, het neerleggen van alle matten, het boren van de hekken in de sneeuw en het plaatsen van alle vlaggetjes met de naam van de skileraar erop. Als alles is opgebouwd, is het nog snel tijd voor een kopje koffie voordat je moet beginnen aan de les.

09:45 – Lesgeven

Het hangt een beetje van de skischool af, maar de meeste skilessen beginnen tussen 09:30 en 10:00 uur. In de ochtend verzamel je je klasje – meestal bij het vlaggetje met jouw naam erop – en kijk je of er eventueel nieuwe kinderen bijkomen. Op de eerste dagen ben je vooral druk bezig met het onthouden van namen en de uitleg aan ouders over de skiles. Zorg dat ouders goed op de hoogte zijn van de start- en eindtijd van de lessen. En dat ze precies weten waar ze hun kinderen moeten ophalen. Als alle leerlingen er zijn, kun je van start met de les!

11:00 – Pauze

De ochtendlessen staan het meest in het teken van het aanleren van nieuwe vaardigheden. Je bent druk bezig met oefeningen doen om de kinderen beter te leren skiën. Vergeet geen pauze te houden met je klasje! Zeker als je met kleine kinderen skiet, is het belangrijk dat ze af en toe even rust hebben zónder ski’s aan. Speel een spelletje of laat ze lekker spelen in de sneeuw. Deel snoepjes uit en jullie zijn good to go voor de rest van de ochtend!

Lees ook
7 x de leukste (opwarm)spelletjes voor skiles met kinderen

12:00 – Lunch (als je geluk hebt)

In de rustige weken kun je genieten van een welverdiende pauze tussen de middag. Ga gezellig met je collega’s lunchen in een van de restaurants – hopelijk in de zon – en geniet van je vrije uurtjes. Als de sneeuw goed is, kun je ook een paar pistes pakken. In de drukke weken zul je minder vaak lunchpauze hebben en ook lesgeven tussen de middag. Bijvoorbeeld privélessen, of gewoon met een klasje. Als je in de lunchpauze niet vrij bent, kan een dag best stressvol zijn. Je hebt weinig tijd om te eten en drinken. Houd hier van tevoren rekening mee en neem iets te eten (bijvoorbeeld een muesli-reep) en wat drinken mee in je jaszak. En als je echt pauze nodig hebt, vraag erom!

14:00 – Tijd voor de middagles

Niet alle kinderen zullen ’s ochtends en ’s middags naar de les komen, maar over het algemeen geef je je groepje twee keer per dag les. In de middag is er in de skilessen meestal nog iets meer plek voor plezier (naast de gewone oefeningen). Laat je klasje vaker vrij skiën, doe iets minder oefeningen en pak vaker het funpark of laat ze skiën met leuke attributen. Maak je geen zorgen als je iets meer pauzes houdt, de meeste kinderen zijn best moe na een hele dag skiën.

Lees ook
5 redenen om skileraar te worden in je tussenjaar

16:00 – Einde van de skidag!

De middagles eindigt meestal rond 16:00 uur. In sommige skischolen wordt de dag afgesloten met een gezamenlijke dans en bijbehorend liedje, in andere skischolen beginnen ze daar de dag juist mee en sommige doen het zelfs beide. Houd er in ieder geval rekening mee dat je zeker iedere dag een keer staat te dansen en springen als skileraar! Het einde van de middagles is ook hét moment om rustig een praatje te maken met ouders. Zo kun je ze vertellen hoe het gaat met hun kind en dingen uitleggen over de rest van de week. Als alle kinderen zijn opgehaald door hun ouders, kun jij de administratie voor de volgende dag doen (welke kinderen komen nog naar de les en welke niet) én dan zit ook jouw dag erop.

17:00 – Après-ski

Niks is zo gezellig als na het werk een drankje doen met collega’s in de après-ski. Rond een uur of 16:00/17:00 zit jouw dag als skileraar er meestal op en kun je ontspannen en de gezelligheid opzoeken met je collega’s. En wat de avond brengt? Dat is helemaal aan jou! De mogelijkheden zijn eindeloos: je kunt lekker thuis op de bank ploffen, uit eten gaan, afspreken met collega’s voor een gezellige avond of stevig doorfeesten in de après-ski.

Lees ook
Money talk: dit verdien je als skileraar (en dit geef je uit)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.