7 x de leukste (opwarm)spelletjes voor skiles met kinderen

spelletjes skiles geven

Als kinderskileraar ontkom je er niet aan: het zingen van liedjes, doen van dansjes en het bedenken van spelletjes bij de skiles. Maar soms is de inspiratie ook wel een klein beetje zoek na een hele week van alles verzinnen. Geen zorgen. In deze blog deel ik de leukste spelletjes om met je skiklasje te doen. Je kunt ze gebruiken als opwarmspelletje, in de pauze of om een beetje op te warmen als het koud is.

1. Hoofd, schouders, knie en teen

An oldie, but a goodie. Het maakt niet uit uit welk land de kinderen komen, deze kennen ze bijna allemaal (en anders heb je hem zo aangeleerd). Zing het liedje mee en doe de bewegingen voor. Je klasje zal snel enthousiast meedoen! Om goed op te warmen kun je deze een paar keer achter elkaar doen en proberen steeds sneller te gaan. Nog een pro tip: als je kinderen in de rij staan voor een lift (bijvoorbeeld op het oefenweitje) kun je dit spelletje makkelijk doen als afleiding voor het wachten.

Lees ook
10 redenen waarom je skileraar wilt worden in Oostenrijk

2. Sneeuw-estafette

Verdeel je klasje over twee (of drie) groepjes en bouw een estafette op de piste. Stokken of ski’s kunnen het begin en eindpunt markeren van de estafette. Laat de kinderen tegen elkaar racen en je hebt gelijk een competitief spel, daar houden kinderen van! Probeer een relatief vlak stuk uit te zoeken om deze race te houden. Maak hem leuker door kinderen op één ski te laten racen, achteruit te laten lopen/skiën of eerst rondjes te draaien om een skistok voordat ze moeten rennen. Of laat ze hand in hand rennen, springen of kruipen door de sneeuw. Plezier gegarandeerd!

3. Levende slalom

Misschien heb je deze wel eens gezien op de piste: de levende slalom. Pak een zijkant van de piste (niet een te steil stuk) en laat de kinderen op grote afstand van elkaar staan (minimaal een meter of drie). Het kind dat het hoogst op de piste staat mag beginnen aan de slalom en om haar mede-leerlingen heen naar beneden skiën. Eenmaal om het laatste kind heen, kan diegene weer de volgende ‘pion’ vormen in de slalom. En zo kun je heel lang doorgaan. Wil je dit spel interactiever maken? Laat de kinderen high-fives geven als ze langs elkaar skiën. De kunst is dan om zoveel mogelijk handjes te high-fiven!

4. Het vliegerlied

Zing het vliegerlied Of op z’n Duits: das Fliegerlied. Misschien ken je deze zelf nog van vroeger (of van de après-ski) maar het vliegerlied is een klassieker op de piste. Hij is zowel in het Duits als in het Nederlands, dus de kans is groot dat veel kinderen in je klasje hem zullen kennen. Zing en dans vrolijk mee mee als opwarmspelletje. Voor extra vermaak kun je dit dansje ook doen tijdens het skiën. Dit is een van de leukste spelletjes bij de skiles (en je trekt er veel bekijks mee op de piste).

Voor wie ‘m vergeten was: hier een opfrisser met dansje erbij. En als je hem niet herkent, zoek dan even de après-ski versie op.

5. Tikkertje (en veel varianten daarop)

Wat dacht je van good old tikkertje op de piste? Alle kinderen kennen dit van het schoolplein en ze blijven lekker warm door al het rennen. Laat kinderen bijvoorbeeld iemand aftikken met een sneeuwbal in plaats van met de hand. Of speel slingertikkertje: wanneer iemand getikt is moeten diegenen elkaars hand vasthouden en zo proberen de rest van het klasje af te tikken. 

6. Links, rechts

Ik heb eigenlijk geen idee hoe je dit spel noemen, maar het is een erg leuke manier om op te warmen. Ook heel geschikt voor de oudere kinderen. Als je leerlingen wat ouder zijn kun je skistokken gebruiken, wanneer kinderen wat jonger zijn gebruik je bijvoorbeeld stabi’s. Laat de kinderen in een kringetje staan en allemaal hun stabi (of skistok met punt omhoog) vasthouden. Zodra jij ‘rechts’ zegt, moet iedereen een stap naar rechts doen en proberen de skistok of stabi van degene naast hem of haar te vangen. Valt ‘ie op de grond? Dan ben je af. Zo blijf je ‘links’ en ‘rechts’ zeggen en kunnen de kinderen proberen elkaars stokken te vangen. Lachen gegarandeerd, want dit is moeilijker dan je denkt!

Lees ook
8 x oefeningen bij skiles voor kinderen zonder stokken

7. Klassieke warming-up

Een klassieke warming-up, aka Nederland in Beweging, aka ochtendgymnastiek. Het klinkt misschien een beetje suf, maar ook kinderen vinden dit leuk. Laat de ski’s nog even liggen en begin de skiles met spelletjes om op te warmen. Sta in een kring en spring, dans en ren erop los. Doe bijvoorbeeld jumping jacks, val op de grond en sta weer op, spring om ‘sneeuwvlokken te vangen’ en laat kinderen met hun armen zwaaien of allerlei dieren uitbeelden. Er is een beetje creativiteit voor nodig, maar er zijn genoeg leuke opwarm-oefeningen te bedenken voor een rondje gym op de piste.

Ken jij nog leuke spelletjes voor skiles met kinderen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.