5 redenen om skileraar te worden in je tussenjaar

skileraar worden tussenjaar

Veel mensen dromen ervan om op een dag skileraar te zijn, maar écht de knoop doorhakken en ervoor gaan? Dat doet niet iedereen. Twijfel je om skileraar te worden in je tussenjaar? In deze blog geef ik vijf redenen waarom je dat zéker zou moeten doen.

Skileraar worden tussenjaar

Als je nog twijfelt of een tussenjaar nemen een goed idee is, kan ik je maar één advies geven: doen! Wanneer je eenmaal begonnen bent met een opleiding rol je al snel door in de volgende opleiding en daarna in een baan, de baan erna en ga zo maar door. Voor je het weet zit je vast aan verplichtingen (als een hypotheek) en is het niet meer zo makkelijk om een tussenjaar te nemen. Zelfs als je deze verplichtingen al hebt zou ik zeggen: go for it. Maar laten we eerlijk zijn, als je jong bent en nog relatief ongebonden, is het toch iets makkelijker om een tussenjaar te nemen.

Lees ook
Money talk: dit verdien je als skileraar (en dit geef je uit)

Ik heb zelf voor een tussenjaar gekozen na het afronden van mijn bachelor en master. Ik wilde altijd al graag skileraar worden en een lange reis maken, maar door mijn studie ‘kwam het er nooit van’. Daarom was na mijn studie hét moment om te gaan. En ik heb er geen seconde spijt van gehad. Hieronder deel ik dé vijf redenen om ook skileraar te worden in je tussenjaar.

1. Je leert zo ontzettend veel (naast skiles geven)

Ik vind het altijd zo’n open deur als mensen dit zeggen, maar het is in dit geval echt waar (ik beloof het je): je leert zoveel van skileraar zijn. Het is veel meer dan alleen de skill van het lesgeven. Je leert allerlei vaardigheden die je je hele leven kunt gebruiken. Je doet bijvoorbeeld een enorme bak aan mensenkennis op, omdat je omgaat met veel verschillende volwassenen en kinderen. Hierdoor leer je hoe je het beste met bepaalde soorten mensen en situaties om kunt gaan.

Daarnaast leer je om in een team te werken samen met je collega-skileraren. Ook leer je organisatie en planning: want probeer jij maar eens zonder goede organisatie een skiklasje met dertien kids bij elkaar te houden. Je leert om lief te zijn waar het kan, en streng te zijn waar het moet. De kans is daarnaast groot dat je hartstikke goed wordt in het spreken van een nieuwe taal (Duits, Frans, Spaans, Engels: waar je ook maar lesgeeft). Skileraar zijn in je tussenjaar brengt je zoveel meer dan alleen skiles geven. Ik heb nog steeds dagelijks profijt van alle dingen die ik tijdens mijn seizoen in de sneeuw heb geleerd. En als iemand twijfelt over je plan: noem dan vooral bovenstaande argumenten.

2. Goed voor je cv

Sommige mensen zijn bij een tussenjaar bang voor een ‘gat in hun cv’ maar mijn ervaring is juist dat werkgevers het waarderen als je een tussenjaar hebt genomen. Het laat zien dat je ondernemend bent en tijd stopt in dingen die je leuk vindt.

Aansluitend op wat ik hierboven zei: je leert in no-time skills die je anders nooit zo snel opgedaan had. Deze vaardigheden kunnen je weer verder helpen in je carrière. Zet het skiles geven zeker op je cv en noem hierbij wat je geleerd hebt. Ook als je niet weet wat je wilt, is een tussenjaar een goed idee. We leven in zo’n snelle wereld en tijdens een tussenjaar neem je letterlijk even om stil te staan bij de dingen waar jij gelukkig van wordt. Dit is het moment om plannen te maken (of die juist te veranderen). En hoe doe je dat nou beter dan met een leeg hoofd op een bergtop na een dag lesgeven?

3. Het is een ideale combinatie met andere tussenjaar-dromen

Met skileraar zijn vul je natuurlijk niet een heel jaar, maar zeker wel 4 à 5 maanden. Ik zie dat juist als het grote voordeel. De rest van het tussenjaar kun je namelijk gebruiken voor het lopen van stages, opdoen van werkervaring, je spaarpot flink aanvullen of de wereld rondreizen. Als je ervoor kiest om skileraar te worden in je tussenjaar, kun je dus óók nog een heleboel andere dingen doen in de niet-wintersportmaanden.

Heb je bijvoorbeeld de droom om als au-pair te werken in het buitenland? Of wil je Spaans leren in Zuid-Amerika? Of vrijwilligerswerk doen? Do it! Het is ideaal te combineren met skiles geven en zo haal je alles uit je tussenjaar.

4. Nu heb je tijd om te investeren

Nog een voordeel van skileraar worden in je tussenjaar, is dat je de tijd hebt om het Anwärter diploma te halen en écht te leren lesgeven. Als je alleen maar skileraar bent in de vakanties, is het vaak een grote investering van tijd en geld om de Anwärter te halen (en als je langer skiles gaat geven, wil je die toch hebben). Daarnaast moet je als beginnende skileraar even inkomen met lesgeven. Als je alleen lesgeeft in de vakanties is er een kans dat tegen de tijd dat je het lesgeven eindelijk doorhebt, je weer naar huis moet.

Lees ook
Zo kun je skiles geven zonder diploma

In een tussenjaar kun je echt de basis als skileraar neerzetten. En als je het jaar erna geen tijd hebt voor een heel seizoen in de sneeuw, kun je alleen in de vakanties terugkomen. Je weet dan immers al precies wat je doet en hoe het lesgeven werkt. Eén keer investeren, en je kunt nog jaren als skileraar werken. Of dat nou een heel seizoen is, of een twee weekjes in de kerstvakantie. Bijna alle leraren die nu alleen in de vakanties lesgeven, hebben eerder wel een keer een heel seizoen gedraaid.

5. Doe wat je leuk vind

Simpel, maar dit wordt zó vaak vergeten. Ik kan wel honderd redenen noemen waarom je skileraar zou moeten worden in je tussenjaar, maar als je op deze blog bent gekomen, kriebelt het waarschijnlijk al om dit te doen. Ga er dan voor. Ik vind van mezelf dat ik lang gewacht heb om skileraar te worden. Ik had allemaal stomme excuses als ‘nu is niet het goede moment’, ‘komt wel’, ‘past nu niet in mijn leven’ en wat ik eigenlijk had moeten doen, is er gewoon voor gaan.

Doe dingen niet ‘omdat ze horen’ en laat je zeker niet tegenhouden door ‘wat zullen anderen wel niet denken’. Wil jij een tussenjaar nemen en skileraar worden omdat je nou eenmaal zoveel van skiën houdt? Blijf niet eeuwig twijfelen, afwegen en redenen verzinnen om het niet te doen. Die zullen er namelijk altijd zijn. Waag de sprong. Doe het. Je zult jezelf dankbaar zijn. 

Toch nog twijfels? Als ik je ergens mee kan helpen, stuur me vooral een berichtje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.