Zo goed moet je kunnen skiën om skileraar te worden
Veel mensen vragen zich af of hun ski-kwaliteiten goed genoeg zijn om skileraar te worden. Een terechte vraag, want skiles geven doe je niet zomaar. Laat ik vooropstellen: dit is moeilijk te beoordelen want het hangt van veel factoren af. Maar natuurlijk ga ik in deze blog een poging doen deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.
Skileraar worden
Om te beginnen: skiles geven en zelf skiën zijn twee heel verschillende dingen. Ook mensen die al van jongs af aan skiën en veel ervaring hebben, kunnen de Anwärter-opleiding niet halen. Deze opleiding tot skileraar bestaat uit vier onderdelen, waarvan er maar eentje om je eigen ski-kwaliteiten draait. De andere drie onderdelen gaan over hoe goed je les kan geven. En zelf skiën, is iets heel anders dan iets goed uitleggen of voordoen.
Je kunt dus niet zeggen: je moet een x aantal jaar ervaring hebben voordat je skileraar kunt worden. Ik ken skileraren die pas één of twee jaar ski-ervaring hadden toen ze begonnen met lesgeven. Sommige mensen hebben gewoon veel aanleg voor de sport en leren snel. Daarnaast waren er mensen in mijn lesgroep van de Anwärter die ruim tien jaar ervaring hadden met skiën en de opleiding niet gehaald hebben.
Lees ook
Zo ziet een dag van de Anwärter opleiding eruit
Rode piste
Zoals gezegd: iets uitleggen en voordoen is echt anders dan zelf skiën. Zeker voor mensen met veel ervaring zullen er bepaalde houdingen of bewegingen ingesleten zijn, die er eigenlijk weer uit moeten om goed les te kunnen geven. Ik moest bijvoorbeeld zelf tijdens mijn Anwärter een paar dingen afleren, om iets goed voor te kunnen doen. Daardoor kan ’te veel’ ervaring een nadeel worden (ik ski zelf vanaf jongs af aan).
Maar als complete beginner wordt het lastig de opleiding te halen. Bij de meeste opleidingen geven ze aan dat je goed en vertrouwd van de rode piste moet kunnen skiën als je skileraar wilt worden. Mijn eigen ervaring sluit hierbij aan. Zeker omdat het belangrijk is als skileraar op je eigen ski-kwaliteiten te kunnen vertrouwen. Het is niet fijn om onzeker op de ski’s te staan, als je een heel klasje achter je hebt!
Lees ook
Krijg je het nou wel of niet? Zo zit het met fooi als skileraar
Parallel skiën
Daarnaast is het belangrijk dat je goed parallel kunt skiën van de rode pistes. Deze basistechniek moet je onder de knie hebben als je skileraar wilt worden. Bij de Anwärter verwachten ze dat je het onderdeel ‘eigen skistijl’ parellel kunt afronden op relatief steile rode piste. Je moet hierbij korte slalombochten en lange bochten kunnen maken.
Twijfel je over je ski-kwaliteiten? Je kunt ook lesgeven zónder de Anwärter. Bij veel skischolen zijn ze vooral in de drukke vakantieperiodes op zoek naar extra leraren die kunnen helpen met de allerkleinsten of als tweede skileraar meegaan met een skiklasje. Hiervoor is vaak geen opleiding vereist en zeker bij de kleintjes is een bak ski-ervaring ook niet nodig. Dan kun je zelf ervaren of je ski-kwaliteiten goed genoeg zijn voor eventueel een volgende keer.
Er is dus geen x aantal jaar ski-ervaring dat je moet hebben om skileraar te worden. Ook mensen met weinig ervaring kunnen de opleiding met succes afronden. Maar je staat zelf zekerder op de ski’s als je tenminste rode pistes parallel kunt skiën. Het gaat er óók om dat je je zelf veilig voelt en comfortabel genoeg op de ski’s staat om les te geven. Maar knoop in je oren: het is belangrijker dat je oefeningen en houdingen goed voor kunt doen en dat je uitlegskills begrijpelijk zijn. De beste skiërs zijn zeker niet de beste leraren!
Geef een antwoord