Krijg je het nou wel of niet? Zo zit het met fooi als skileraar

skileraar fooi

Als er nou iéts is waar ik vaak vragen over krijg, is het dit: krijg je als skileraar veel fooi? Want hoewel je als skileraar best oké kunt verdienen, is een extraatje natuurlijk altijd fijn. In deze blog vertel ik alles over fooi als skileraar.

Skileraar fooi geven

Qua fooi bestaan er geen ‘vaste’ bedragen om te geven en ook lang niet iedereen geeft fooi. De bedragen lopen uiteen van een paar euro tot soms twintig euro. Het is niet per se ‘gebruikelijk’ dat mensen fooi te geven, zoals dat bij een goede maaltijd in de horeca wel is. Skilessen zijn natuurlijk al vrij duur, dus niet iedereen doet die extra uitgave. Gemiddeld kan je rekenen op een euro of vijf à tien per persoon. Maar verwacht niet dat je van iedereen in je klasje fooi krijgt.

Lees ook
Money talk: dit verdien je als skileraar (en dit geef je uit)

Bij skiles geven is het meer een extraatje wat mensen je geven als je hun verwachtingen overtroffen hebt. Daarnaast heb ik ook veel meegemaakt dat waardering niet uitgedrukt werd in de vorm van fooi, maar met chocolaatjes, een tekening of iets anders lekkers. Superleuk om te krijgen! 

Privéles

Het is wel zo dat je bij privéles sneller fooi krijgt dan bij groepslessen. Ik kreeg het niet iedere keer na een privéles, maar vaker wel dan niet. Zeker bij meerdere dagen privéles heb je echt een band opgebouwd met je leerlingen (of dat nou volwassenen of kinderen zijn) en vinden mensen het leuk om jou iets extra’s te geven. Bij privéles los je het probleem van iemand op, of je leert ze from scratch skiën. Mensen zijn dan zo dankbaar voor je hulp dat je sneller fooi krijgt.

Ook geldt: hoe vaker je leerlingen ziet, hoe groter de kans op fooi. Als je kinderen de hele week ’s ochtends en ’s middags in je groepje hebt, kun je eerder op wat extra’s rekenen dan wanneer ze alleen drie dagen een ochtendje naar de les zijn gekomen. Datzelfde geldt voor meerdere dagen privéles in plaats van één dag. Hoe vaker je leerlingen ziet, hoe meer je daar een band mee opbouwt en hoe leuker ze het vinden. En dat levert dan weer fooi op.

Is het normaal om fooi te geven?

En dan als laatste: je krijgt vaker fooi van niet-Nederlanders. Jammer, maar waar. Ik ga niet alle Nederlanders over één kam scheren, maar over het algemeen geldt dat je van Nederlanders minder fooi krijgt. Mensen uit andere landen trekken over het algemeen sneller hun portemonnee om de skileraar wat extra’s te geven.

Ik krijg wel eens de vraag van ouders: is het normaal om fooi te geven? Ik antwoord daar altijd eerlijk op. Ik leg uit dat niet alles wat zij betalen aan skiles rechtstreeks naar de skileraren gaat en dat een extraatje altijd welkom is maar totaal niet verplicht. En dat er ook genoeg mensen zijn die geen fooi geven. Meestal kunnen ze je eerlijkheid enorm waarderen en krijg je juist dán wel iets extra’s.

Lees ook
Vijf redenen om skileraar te worden in je tussenjaar

Zorg er vooral voor dat je les zo leuk én leerzaam mogelijk is. Overtref de verwachtingen van je gasten. Maak de les leuker dan ze hadden verwacht, zet een stapje meer en biedt extra service. Leer ze meer dan ze vragen. Dat is het moment dat je fooi krijgt. Maar pin je er niet op vast en doe dit werk zéker niet voor de fooi. Fooi is leuk, maar echt als extraatje. Drink er een lekker biertje van in de après-ski aan het einde van de dag, of spaar het allemaal en koop er iets leuks van. Maar verwacht niet dat je iedere dag met volle zakken naar huis gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.