Dit zijn de verschillen tussen skiles geven aan volwassen en kinderen

skiles geven volwassenen

Skileraar zijn klinkt misschien als één baan, maar eigenlijk zijn er binnen het skiles geven veel verschillende mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld heel anders om privéles te geven, dan voor een groep te staan. Ook tussen het skiles geven aan volwassenen en kinderen zitten grote verschillen. Benieuwd welke? In deze blog deel ik de vier grootste verschillen.

1. Nadoen vs. uitleggen

Het grootste verschil tussen lesgeven aan volwassen en kinderen is dat de skiles bij kinderen veel meer om nadoen gaat. Voor kinderen geldt: weinig uitleg, zoveel mogelijk skiën en precies doen wat de skileraar ook doet. Kinderen begrijpen nog weinig van een uitleg (of letten niet enorm goed op) en doen vooral de bewegingen van de skileraar na. En dan letterlijk alle.

Bij volwassenen is juist de uitleg belangrijk. Volwassenen vinden het vaak fijn om te begrijpen waarom ze een bepaalde beweging moeten maken. En hebben ook uitleg nodig hoe je precies die beweging maakt: buig je been, zak door je knie, houd de druk op je dalbeen. Met zo’n soort uitleg hoef je niet aan te komen bij jonge kinderen. Natuurlijk moet de les ook bij volwassenen vooral om skiën draaien, maar in het algemeen is het zo dat je bij een les aan volwassenen meer uitleg geeft én meer vragen moet beantwoorden over hoe een beweging precies gaat.

2. Volwassenen zijn angstiger

Als je skiles wilt geven aan volwassenen, moet je meer rekening houden met angst bij het skiën. Kinderen denken nog niet zoveel na bij de skiles en kennen minder angst om van die – toch wel hoge – berg af te skiën. Bij volwassenen ligt dit anders. Zij zijn zich meer bewust van de omgeving en van de sport die ze doen. Zeker als ze in het verleden al eens een negatieve ervaring hebben gehad met skiën, kan die best wel in de weg staan. Volwassenen moeten stapje voor stapje hun angst overwinnen en drempels over.

Lees ook
5 redenen om skileraar te worden in je tussenjaar

Ook kinderen kunnen bang zijn, maar dat is vaak een angst die makkelijker op te lossen is door het kind gerust te stellen en achter jou (of samen met jou) te laten skiën om te wennen. Bij volwassenen ligt de angst meestal gecompliceerder en moet je hier meer aandacht aan besteden, omdat het ook hun skitechniek beïnvloed. Zo skiën angstige mensen in een verkeerde houding: meer rechtop en naar de berg toegedraaid, in plaats van naar het dal.

3. Kinderen leren sneller

Hoe jonger je leerling is, hoe sneller deze leert: dit kun je wel ongeveer als stelregel nemen. Soms zijn er uitzonderingen van volwassenen die het supersnel oppakken, maar over het algemeen leren jonge kinderen een stuk sneller. Zij zijn zich motorisch volop aan het ontwikkelen en hun lichaam is nog druk met het aanleren van allerlei nieuwe dingen. Skiën past ‘natuurlijker’ in dat proces.

Volwassenen leren minder snel en hebben meer uitleg nodig, omdat de ski-bewegingen voor hen totaal nieuw zijn. Vaak zitten zij vast in motorische bewegingen die ze al hun hele leven maken. Skiën vereist een heel andere houding dan de meeste mensen gewend zijn, dus dat kan bij volwassenen lastiger zijn om aan te leren.

4. Spelenderwijs leren bij kinderen

Bij kinderen is het extra van belang dat de skiles vooral een feestje is. Bedenk leuke oefeningen, doe tussendoor een spelletje en houd genoeg pauzes om leuke dingen te doen buiten het skiën. Bij volwassenen draait de skiles meer om het echte lesgeven. Volwassenen hebben vaak een duidelijkere hulpvraag bij het skiën (wat ze willen verbeteren, of soms moeten ze from scratch beginnen) en willen daar goed mee geholpen worden.

Natuurlijk moet plezier altijd voorop staan bij de skiles, maar je kunt volwassenen moeilijk in een ‘vliegtuigje’ of als hun ‘lievelingsdier’ naar beneden laten skiën. Bij volwassenen stem je de oefeningen meer af op hun kunnen en leeftijd. Plezier maak je vooral door ze echt te helpen met skiën en natuurlijk buiten het skiën om gezellig te kletsen.

Lees ook
8 x oefeningen bij skiles voor kinderen zonder stokken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.