Zin om een seizoen in de sneeuw door te brengen? Zo word je skileraar
Hoe word je skileraar? Dit is misschien wel de vraag die mij het meest gesteld is nadat ik terugkwam van mijn seizoen skiles geven in Oostenrijk. Want veel mensen lijkt het wel wat om een heel seizoen in de sneeuw te staan en les te geven in hun favoriete sport. Maar hoe word je eigenlijk skileraar?
Overdag op de piste mijn groep kinderen leren skiën, ’s avonds lekker in de après-ski borrelen met mijn mede-skileraren en in de vrije uurtjes genieten van zelf skiën. Een seizoen skiles geven kan ik écht iedereen aanraden. Ik neem je mee in het proces hoe jij ook skileraar kunt worden.
Hoe word je skileraar
Allereerst is het goed om voor jezelf te bedenken of jij geschikt bent voor deze baan. Als je namelijk heel ongeduldig bent of het lastig vindt om dingen uit te leggen, moet jezelf misschien nog eens twee keer achter je oren krabben voordat je hieraan begint. Vergeet ook niet dat je, anders dan op skivakantie, in álle weertypen op de piste staat. Dus ook in een keiharde sneeuwstorm of in de stromende regen. Denk goed na of je dit ziet zitten.
De volgende stap is op zoek gaan naar een skischool. Veel mensen (zoals ik) gaan naar een plek die ze al kennen, bijvoorbeeld het skigebied waar ze vroeger zelf les gehad hebben. Maar dat is natuurlijk geen vereiste! Ga bij jezelf te rade of je liever wilt lesgeven in een groot skigebied, of dat je kiest voor een kleiner familiegebied. En wil je verblijven in een plek met veel après-ski, of pak je het in de avonden liever wat rustiger aan?
Lees ook
Zo oud moet je zijn om skileraar te worden
Kies de skischool
Daarnaast is het belangrijk om het land zorgvuldig te kiezen. Spreek je bijvoorbeeld geen enkel woord Frans of Italiaans? Dan is het misschien niet het beste idee om naar een skigebied in een van deze landen te vertrekken. Veel mensen kiezen voor een skigebied in Europa, maar denk ook eens aan landen als Australië, de Verenigde Staten en Canada! Als je een paar skigebieden op het oog hebt, win dan informatie in bij vrienden, familie en bekenden of gewoon via Google.
Sommige skigebieden hebben maar één skischool, dus dan is de keus snel gemaakt. Maar er zijn gebieden waar meerdere opties zijn. Neem in dat geval eens contact op met de skischolen en vraag om informatie. Bijvoorbeeld over de manier van werken, lestijden en het salaris. Vergeet niet te informeren naar slaapplekken (is er bijvoorbeeld een skilerarenhuis) en naar de kosten van skipassen.
Opleiding
Veel skigebieden zitten te springen om Nederlandse leraren, dus ze zullen je met liefde te woord staan. Heb je toch twijfels over een bepaald gebied of skischool? Vraag of ze je in contact kunnen brengen met een van hun leraren, die kunnen je uit eerste hand vertellen hoe het is om daar skileraar te zijn. Heb je een goed gevoel bij een skischool? Ga er dan voor!
Lees ook
Dit is wat je kunt verwachten van de Anwärter opleiding
Je hebt een gebied uitgekozen en een skischool gevonden waar je les mag geven, top! Maar nu moet je natuurlijk nog de juiste diploma’s in handen hebben om dat te kunnen doen. De minimale opleiding die je nodig hebt om les te geven, is de Anwärter. Ik heb zelf deze gevolgd bij het Tiroler Skilehrerverband en was hier erg tevreden over. Maar kijk vooral rond bij andere aanbieders en informeer bij de skischool waar je les gaat geven welke opleiding zij aanraden.
Vertrekken van huis
Voor het volgen van de Anwärter kun je vaak kiezen uit verschillende data en locaties. Zo kun je de cursus in tien dagen, twee weken, of verspreid over meerdere weekenden volgen. Begin wel op tijd met het reserveren van een plekje op de opleiding, want ze kunnen snel vol zitten. Meestal kun je de opleiding volgen van november tot en met mei.
Skigebied uitgekozen, afspraken gemaakt met je skischool én je Anwärter gehaald? Dan kan je avontuur beginnen. Voordat je gaat, is het nog wel belangrijk te checken of je goed verzekerd bent. Neem hiervoor contact op met je reis- en zorgverzekering en sluit eventueel een extra verzekering (in Nederland of in het land waar je les gaat geven) af om onverwachte kosten te voorkomen. Je gaat namelijk geld verdienen in het buitenland, dus in sommige gevallen zijn Nederlandse verzekeringen dan niet meer voldoende.
Zelf organiseren
Ik heb alle stappen om skileraar te worden zelf gezet. Dat vond ik persoonlijk heel fijn, omdat ik dan mijn keuzes kon maken. En als je weet wat je moet doen en waar je moet zijn (en guess what, dat leg ik je uit op mijn blog) dan is het ook helemaal niet moeilijk.
Geef je toch liever alles uit handen? Dan kun je in Nederland bij verschillende organisaties terecht die een plek in een skigebied voor je regelen en zorgen dat jij de opleiding kunt volgen. Dit zijn onder meer Snowlife, Snowminds en Snowsports Academy. Ook de Nederlandse Ski Vereniging kan je verder helpen. Ik heb zelf geen ervaring met deze bedrijven, maar je kunt hier ook altijd informeren naar de mogelijkheden.
Is er al veel duidelijk, maar zit je toch nog met vragen? Aarzel niet en stuur me een berichtje of reageer onder dit artikel. Ik help je graag!
Geef een antwoord